Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Leah Zepeda Persson – grundare av Sorgconsulting

Leah Zepeda Persson är den certifierade handledaren i sorgbearbetning som drivs av att hjälpa människor och sprida kunskap kring sorg samt svåra förluster. Leah drivs också av en passion för livet och strävar efter att skapa mening i allt hon gör, samtidigt som hon försöker vara närvarande i nuet.

Leah Zepeda Persson, grundare av företaget Sorgconsulting
Leah Zepeda Persson, grundare av företaget Sorgconsulting

“Till en början handlade mycket om spänningen, möjligheten att kunna styra lite själv och friheten som det kommer med det. Nu handlar det även mycket om att helt enkelt jobba med det som jag älskar att göra”, berättar Leah.

Vem är Leah Zepeda Persson

Mitt namn är Leah Zepeda Persson, är 38 år och bor i Stockholm tillsammans med min man Jonatan samt våra barn. Jag är trebarnsmamma och änglamamma, då jag har två barn på jorden samt ett barn i himlen. Mitt första barn Alexis förlorade jag den 21 juni 2018 efter att han föddes med ett allvarligt hjärtfel och dog i min famn efter 11 timmar. Jag är journalist i grunden men också kommunikatör och certifierad handledare i sorgebearbetning som också driver en podd. Mina största fritidsintressen är att skriva, läsa böcker (eller lyssna på ljudböcker), spendera tid med mina barn och jobba med min podd.

Vad gör företaget Sorgconsulting?

I min verksamhet erbjuder jag handledning inom sorgebearbetning både individuellt och i grupp. Det gör jag via samtalsstöd online och genom fysiska möten. Dessutom håller jag föreläsningar om sorg och bemötande i svåra situationer, och driver podcasten Sorgsnack. Som grundare av Sveriges första och hittills enda sorgkonferens, strävar jag också efter att skapa en gemensam plattform för att diskutera samt normalisera sorgebearbetning.

Leah Zepeda Persson driver podcasten Sorgsnack
Leah Zepeda Persson driver podcasten Sorgsnack

Från journalist till kommunikationschef och sorgkonsult.

Jag startade mitt första företag, Leah Media, som frilansande journalist med fokus på media 2016. År 2020 ändrade jag inriktningen och började arbeta som kommunikatör samt kommunikationschef. Hösten samma år grundade jag Sorgconsulting, men det var inte förrän 2021 som jag på allvar började driva min verksamhet som samtalsstöd och handledare i sorgebearbetning. Då jag fortfarande har mitt vanliga jobb som kommunikatör inom Stockholms stad, sker mycket av mitt arbete för Sorgconsulting på kvällar och helger.

Kan du berätta om din företagsresa?

I början handlade det mycket om spänningen och möjligheten att ha mer kontroll samt frihet över mina arbetsuppgifter. Nu handlar det även mycket om att arbeta med det jag älskar att göra och det som ger mig möjlighet att hjälpa andra människor.

Rent praktiskt började det med en utbildning som handledare i sorgebearbetning. Dessförinnan hade jag även genomgått en utbildning som stödperson för att kunna stötta andra föräldrar som förlorat sitt barn. Efter det tog jag steget och skapade konton på sociala medier som Instagram samt Facebook samt fixade en hemsida.

I grund och botten handlar det om att jag såg ett tydligt behov av en plattform, som gav möjlighet att öppna upp samtal om svåra förluster. Men jag såg också bristen på kunskap när det gäller sorg och död och hur vi bemöter varandra i sådana situationer.

Leah Zepeda Persson håller föreläsningar om sorg och svåra situationer
Leah Zepeda Persson håller föreläsningar om sorg och svåra situationer

Vad är för- och nackdelar med att driva företag?

Att man själv kan välja vad man vill göra och ha friheten att styra sin egen tid är några av de mest uppskattade aspekterna med att driva företag. Möjligheten att jobba med det man älskar och att kunna forma sitt arbete efter sina egna passioner är en betydande fördel.

Nackdelar: Tyvärr kan tiden med familjen ibland komma i kläm på grund av det ökade arbetet som krävs för att driva företag. Det kan innebära att man behöver jobba extra mycket, vilket kan leda till att det personliga livet får lida.

Vad är ditt mål med verksamheten?

Mitt huvudsakliga mål är att hjälpa andra människor genom att erbjuda stöd, tröst och hopp om livet. Jag strävar efter att tillhandahålla värdefulla metoder och verktyg som kan leda till känslomässig läkning för mina klienter och hjälpa dem att återvända till ett meningsfullt liv efter en svår förlust. Genom min podcast vill jag sprida kunskap, skapa igenkänning och en känsla av gemenskap för personer i sorg. För att de ska veta att de inte är ensamma och att det finns hjälp att få. Samtidigt vill jag betona att det är helt okej att känna som man gör och att alla känslor är tillåtna.

Leah Zepeda Persson på sorgkonferensen
Leah Zepeda Persson på sorgkonferensen

Har du några tips eller råd till andra entreprenörer?

  • Försök synas och höras. Syns man inte så finns man inte, så enkelt är det. Framförallt bör man finnas på sociala medier och marknadsföra sig själv.
  • Hitta din nisch och ditt varför. Oavsett om det finns tusentals andra personer som gör samma sak som du, så finns det bara EN av dig, och bara DU kan göra det på ditt unika SÄTT.
  • Inspireras av andra och ta tillvara på goda exempel, men se till att göra om det på ditt sätt, omvandla det till något ännu bättre.
  • Sluta aldrig tro på dig själv, och kom ihåg att det är helt okej att be om hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv