Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Orakel PR

Entreprenören Sandra Kastås från Gotland är grundare av PR- och kommunikationsbyrån Orakel PR. Sandra älskar konst, inredning samt att måla och skapa. Hon har haft konstutställningar på Gotland och idag är hon aktiv inom många olika organisationer, varav Mensa, branschföreningen inom PR och S-kvinnors styrelse bara är ett urval av dessa. Sandra brinner även för jämställdhetsfrågor och kvinnors företagande – hon har satt ihop en grupp med företagarinnor som tar fram politiska förslag till regeringen. I höst släpper hon en bok för att få fler kvinnor att våga starta företag!

Kommunikationsbyrån Orakel PR

Företaget beskrivs som en liten och kreativ PR- och kommunikationsbyrå som gärna sticker ut. PR-byrån har tre verksamhetsben: marknads-PR för att få företag att synas i media, innehållsproduktion för att få företag att synas i egna kanaler, samt lobbying för att få företag att nå politiker och driva samhällsfrågor. 

Var bedrivs verksamheten?

Verksamheten bedrivs från Stockholm men kunder finns i hela Sverige och även internationellt. Jag sitter ibland hos kunderna, ibland hemma, men oftast på caféer. Jag gillar friheten att kunna välja min arbetsplats.

Varför valde du att starta företag?

Jag var trött på alla gubbar som styrde och ställde. Det kändes som att jag gjorde det mesta själv, så då kunde jag lika gärna göra det i egen regi. Om jag ser potential att förbättra något så vill jag gärna hugga tag i det – jag drivs av att utveckla och förverkliga idéer. Jag drivs även av att kunna vara fri och bestämma över mig själv, att slippa ha en chef som säger åt mig vad jag ska göra. För mig är målet med företagandet att ha kul, utvecklas och känna frihet!

Det jobbigaste under entreprenörsresan

Det jobbigaste under min resa har varit att utföra den ensam. Det är väldigt lätt att glömma sina egna framgångar då, och inte heller lika kul att fira. Det är lätt att slå på sig själv och glömma bort att man kan det man sysslar med. Det är även svårare att motivera sig själv när det inte finns någon annan att bolla med eller som följer upp vad som hänt. För mig har det också varit svårt att skriva texter om mig själv, att koka ned vad jag själv håller på med hade jag svårt med i början. Det var även svårt att inte lyssna för mycket på andras råd, men som tur var gjorde jag inte det, för då hade byrån varit mycket mer slätstruken, om den ens funnits.

Fördelarna med att driva företag

Om jag får en idé så kan jag sätta igång och utveckla den på en gång, jag behöver inte presentera den för någon chef som måste övertygas. Dessutom har jag mer frihet över att styra mina dagar, vilka människor jag umgås eller samarbetar med, hur jag bygger mitt varumärke med mera. Jag skulle inte säga att jag behövt “offra” något sedan jag startade mitt företag. Jag jobbar inte jättemycket och det gjorde jag inte tidigare heller. Skillnaden är att jag styr över min egen tid och får mer pengar över, vilket är positivt!

Sandras tips till andra företagare

Jag tror att många lyssnar för mycket på andras åsikter. Det gör att man urvattnar sin första idé och kanske till slut inte heller brinner lika mycket för den. Våga satsa på din idé. Våga hoppa och se vad som händer – för att lyckas måste man våga misslyckas! Jag sparade pengar under 6-12 månader för att kunna känna ekonomisk trygghet att starta företag. Då hade jag räknat ut att jag hade ett år på mig att komma igång innan pengarna skulle vara slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv