Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Emimedia Production

Emilie Olsson från Oskarshamn med en magisterexamen i journalistik, valde att starta frilansföretaget Emimedia Production för att få frihet att arbeta inom både tv, tidning, översättning och radio. Vid sidan av företaget arbetar Emilie även som nyhetsredaktör och presentatör på bland annat radiostationen Mix Megapol. Idag bor hon i Stockholm och spenderar gärna sin fritid med dans och musik.

Varför valde du att starta företag?

Jag var 23 år när jag startade mitt företag Emimedia Production. Då hade jag precis blivit klar med min Magisterexamen i journalistik på Uppsala universitet. Jag valde att starta ett frilansföretag eftersom min bransch inom media bygger mycket på frilansjobb. Jag ville ha en frihet och kunna göra jobb inom både TV, tidning, översättning och radio  – att skapa mina egna jobb är spännande. Det ger utrymme för kreativitet! Idag bedriver jag min verksamhet i Sverige. För mig som är beroende av språket så känns Sverige som rätt plats att vara på även om jag i framtiden kan jag tänka mig att göra reportage utomlands både för TV och radio.

Jag tycker man ska gräva där man står och göra det bästa av det man har där man är och utifrån det skapa möjligheter. Tidigare har jag bott i USA och Spanien, jag älskar att resa samt vistas utomlands. Min mamma är polsk så jag har även lärt mig polska. Det är en stor merit att kunna flera språk.                                                                                       

Vilka är dina drivkrafter?

Det positiva med att driva företag är att det är självständigt, ger självförtroende, ger enormt mycket utrymme för att tänka utanför boxen och vara kreativ. Man får plats att skapa sina egna möjligheter och det är spännande att se sitt företag växa. Samtidigt drivs jag delvis av motgångar. Det kommer alltid finnas människor i livet som vill trycka ner en och inte kommer tro på en men det kan just vara revansch som ger oss motivationen. En annan sak som driver mig är min kreativitet. Det är fantastiskt att kunna ha en idé i huvudet och sedan se den ta form och förverkligas. Så motgångar, kreativitet och att se andra lyckas – det får mig att känna att jag också kan. 

Företaget Emimedia Production 

Verksamheten Emimedia Production bygger på jobb inom media och journalistik. Jag har inga anställda utan är ett enmansteam. Just nu är jag aktuell med min podcast ”Älskade Psykopat” som släpptes i slutet av april. Den hamnade på första plats av de 100 mest populära podcasterna i Sverige. Jag var även med på Nyhetsmorgon och berättade om min podcast. Genom verksamheten gör jag olika mediejobb såsom TV-inslag, att skriva tidningsartiklar, översättningsjobb samt röstjobb till informationsfilmer på polska. Jag brinner för att göra små egna projekt och att försöka sälja in dem, jag är även relationsterapeut och har via firman bedrivit samtalsterapi. Men målet med verksamheten är att fortsätta kunna skapa mina egna jobb inom media!

Svårigheter med entreprenörslivet

Det svåraste är alltid början, det kan vara riktigt tufft. Att vilja mycket kan göra att man tappar fokus och inte vet vilken ände man ska börja i. Man får räkna med många nej också så där gäller det bara att vara ihärdig. Konkurrensen inom mediebranschen är stor och jag tror att man inte riktigt är medveten om det. Det kan vara svårt att acceptera men man lär sig att hitta sina vägar. Det jobbigaste för mig har varit att som ung tjej utan kontakter vara nyinflyttad i en främmande stad. Men med tiden lär man känna nya människor i branschen och kan utöka sina meriter och erfarenheter.

Om du kunde göra om din resa – skulle du ändra något?

Om jag skulle göra om min resa så skulle jag inte börja med att investera en massa i dyra kameror och utrustning. Däremot är det bra att investera i en snygg och bra hemsida samt satsa på sina talanger. Om du exempelvis vill sälja artiklar – se till att försöka skriva varje dag. Öva upp dina färdigheter, sträva hela tiden på att utvecklas och bli bättre men glöm inte att bekräfta och belöna dig själv. Det är superviktigt att vara nöjd med sig själv och det man åstadkommer – inte bara hela tiden tänka på nästa och nästa steg. Balans är A och O.

Emilies bästa tips till entreprenörer och företagare

En viktig sak jag vill lyfta fram är att som entreprenör så har pengar aldrig varit det som motiverat mig. Jag tror en del gör misstaget i att inte alls veta vad de vill bedriva för verksamhet men de vill bli rika och letar efter möjligheter som de tror levererar pengar, även utan att ha ett intresse för vad de gör eller skapar. Det är inte fel att drivas av pengar, men för min del så har mina skapande idéer byggt på glädje, passion och ett starkt intresse. Jag tror att de bästa sakerna föds och skapas ur en inre passion – något som skänker oss tillfredsställelse och lycka!

Mitt främsta tips till entreprenörer och företagare är:

  • Ha tålamod.
  • Var beredd på att behöva ta nej och att jobba hårt – ge aldrig upp!
  • Tro på dig själv och dina idéer.
  • Fortsätt även om det är jobbigt eller svårt.
  • Om du har en idé, våga ibland tänka om och ompröva den.
  • Anteckna. Skriv ner dina idéer, tankar, känslor och mål.
  • Gräv där du står och ta vara på det du har och det du kan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv