Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Valegård Design

Karin Valegård är docent i molekylärbiologi och har forskat på proteiners tredimensionella struktur i närmare 30 år. Hon ville se om det gick att starta ett företag som tillverkar smycken kopplade till vetenskap. Idag driver Karin företaget Valegård Design som tillverkar och säljer vetenskapliga smycken. Målet är att sälja smycken och hålla utställningar över hela världen!

Verksamheten Valegård Design

Karin designar och tillverkar vetenskapliga smycken i en atelje i Uppsala. Smyckena som tillverkas har former av proteiner, såsom insulin, glukagon och björkpollen, småmolekyler som exempelvis dopamin, koffein och serotonin eller DNA strukturen. Företaget håller utställningar runt om i Sverige och smyckena säljs genom en webbshop samt flera återförsäljare. Specialbeställningar kommer in inför bland annat disputationer och examensfiranden. DNA-smycken säljs exempelvis på American Swedish Institute, ASI, i Minneapolis och ett mål är att också ha en utställning där.

Hur började din entreprenörsresa?

Det första silverproteinsmycket gjorde jag till min doktorand när hon disputerade 2008. Jag formade hennes protein i tunn silvertråd. Därefter var det flera som ville köpa mina smycken. 2013 startade jag Valegård Design som enskild firma och under 2014 fick jag samarbete med Gustavianum i Uppsala samt Nobelmuseet i Stockholm. Till Nobelmuseet designar jag nu varje år smycken som kan kopplas till det årets pris i medicin, kemi och fysik. Under 2017 lämnade jag forskningen för att endast arbeta med mina silversmycken. Då ombildade jag företaget till ett aktiebolag.

Vad drivs du av?

Jag tycker att vetenskap och konst hör ihop. Protein strukturers 3D-struktur har alltid fascinerat mig. De är som ett smycke i sig. Små molekyler kan också vara vackra. Jag har ofta utställningar och att få uppskattning från kunder ger mig energi!

Svårt under resan

Det svåraste har varit marknadsföring. Mina smycken är ganska speciella och för många lite konstiga. Men jag vet att det finns en marknad där ute, det gäller bara att synas och nå ut till kunderna. Förutom marknadsföringen tycker jag att bokföringen har varit jobbig. Sedan 2017 anlitar jag en redovisningskonsult som sköter bokföringen åt mig. 

Baksidan med företagandet är osäkerheten med att få beställningar. Uppoffringar sedan jag startade företaget är att det inte alltid blir lön varje månad…

Positivt med att driva företag

Det fina med att driva företag är den positiva feedback jag får från mina kunder! Det är också en frihet att kunna bestämma över sin egen tid och få jobba med något som man älskar.

Karins tips till andra företagare och entreprenörer

Försök att inte vara rädd – lyssna på din magkänsla och fråga andra entreprenörer om råd! Det är också viktigt att nätverka. Om jag skulle göra om min resa skulle jag nätverkat mer från början, så det är ett av mina bästa tips till andra företagare och entreprenörer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv