Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Pernilla Alexandersson

Pernilla Alexandersson, 38, drivs av jämställdhet och vill lösa gåtan om varför vi inte är jämlika när vi kan. Hon startade ett konsultbolag för att arbeta med det viktigaste hon vet: jämställdhet och jämlikhet. Pernilla kommer ursprungligen från Södertälje och bor idag tillsammans med sin familj på Värmdö. Utbildad som både genusvetare och affärsinriktad projektledare, beskriver hon sig själv som en optimist, feminist och entreprenör!

Vem är Pernilla?

Jag bor på Värmdö utanför Stockholm och kommer från Södertälje. Som person är jag väldigt driven och motiverad. Mina drivkrafter är verkligen jämställdhet och att lösa gåtan om varför vi inte är jämlika tillsammans när vi faktiskt kan det! Jag är 38 år, mamma och drivit företag sedan 2008. Anledningen till varför jag valde att starta företag var för att få jobba med jämställdhet på mitt sätt utan att bli sjuk av stress, då jag tyvärr blivit utbränd av mitt arbete tidigare.

Konsultbolaget Add Gender

Add Gender är en konsultverksamhet inom jämställdhet och jämlikhet. Målet är att göra jämställdhet och inkludering användbart för fler, göra det roligt att jobba med samt begripligt för de som behöver det mest. Verksamheten drivs på ett stort kontor, mitt på Södermalm i Stockholm, men jag har arbetat ganska mycket hemifrån Värmdö nu under pandemin. I vanliga fall reser jag även runt mycket och föreläser, och ibland jobbar jag även från min van.

Att vara entreprenör

Det bästa med att driva eget företag är att du skapar helt själv! Baksidan med företagandet för mig har varit att jag tycker att det är svårt att bokföra, med ekonomi och sälj. Uppoffringar jag har gjort för att starta eget företag har väl varit att jag hade varit rikare om jag hade tagit ett jobb, för samma insats. Men det tänker jag för första att det inte spelar så stor roll, och för det andra att det kommer lösa sig i framtiden. Kanske? Haha! Annars är balansen mellan jobb och fritid en ganska stor utmaning för mig. Om jag skulle skriva allt om det skulle det aldrig ta slut. Jag brukar köra “kalenderkarate”, lever efter ”Jäntelagen” (en motkraft till jante) och försöker tänka att det här är livet – här och nu. Kärnan är att leva allt.

Vad är du mest stolt över?

Jag är mest stolt över att jag kan försörja mig på att vara genusvetare som konsult. För det sa i stort sett alla att det inte skulle gå. Många genusvetare jobbar inte med exakt det som de är utbildade till även om kompetensen berikar nästan allt du jobbar med. Sedan är jag såklart stolt över alla kundprojekt vi har gjort, och att jag har varit med och byggt upp branschen, är medgrundare och numera vice ordförande i Branschorganisationen Mångfaldsföretagarna. I framtiden hoppas jag att jag kan jobba mer internationellt och sprida ordet om Sveriges genuskompetenta konsulter inom jämställdhet. Det viktigaste är att jag trivs bra och att teamet jag har består av människor jag vill vara med varje dag. Och det har jag ju redan nu, så mer och större av det jag har nu hoppas jag på framöver!

Om du kunde göra om din resa – skulle du ändra på något?

Nej egentligen inte. Jag tycker att min resa har varit väldigt rolig, lärorik och häftig. Om jag fick ändra på något så skulle kvinnor få samma villkor som män inom företagandet, och därmed också jag. Men det är det jag försöker ändra på, för om det hade varit så hade det varit lättare för mig. Jag har fått så mycket motstånd och andra villkor än vad män får.

Lärdomar och tips till andra

Något viktigt som jag har lärt mig från min entreprenörsresa är att det tar tid och att det är tuffast andra och tredje året. Min största lärdom har varit att multiplicera sig själv på många olika sätt. Det är svårt ensam så att bädda in sig i samarbeten. Många tror att bara man gör en affärsplan och följer den så löser det sig, sådana råd får man ofta. Men nätverk, vänskaper, delägarskap och så vidare, allt sådant är viktigt och hjälper dig. Följ och bry dig om de som bryr sig och är snälla – men också de andra för de kanske behöver se andra sätt att vara människa på. Kom ihåg att du inte behöver göra allt själv.

This or that med Pernilla Alexandersson

Tack Pernilla, för att du ville vara med och inspirera med din och Add Genders resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv