Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Petra Skogsberg grundare av Helande Drama och Petras Konst

Petra är 51 år, singel och bor i Sköndal, Stockholm. Hennes största intressen är det hon arbetar med – konst och drama. Men hon har många intressen utöver sin konst – bakning, matlagning, fermentera grönsaker, böcker, promenera i naturen, hälsa och meditation är bara några av dem. Petra beskrivs som en öppen och social person som tänker lika snabbt som hon pratar. Men hon uppskattar lika mycket de lugna och tysta stunderna för att balansera den sociala sidan.

Petras entreprenörsresa

Jag var 36 år när jag började driva företag, året var 2006. Jag hade kommit tillbaka från min dramaterapeututbildning 2003 och ville mer och mer arbeta med drama. Det var en naturlig utveckling av att jag började konsulta alltmer med drama och behövde fakturera. 2004 registrerade jag namnet och 2006 skaffade jag F-skattsedel.

Jag är stolt över att verksamheter tagit in och anlitat mig flera gånger – det borde tyda på att de är nöjda. Mest stolt är jag över de privatpersoner där jag vet att jag verkligen gjort skillnad, utifrån deras feedback och de framsteg jag själv sett.

Vad motiverar dig?

Det som motiverar mig är att bli en bättre människa och att hjälpa planeten på alla tänkbara sätt, inklusive alla dess invånare. Jag motiveras även av att göra skillnad i människors liv. Att vara den som ger av mig själv till andra och som uppmuntrar och stöttar. Drivkraften hos mig är när människor utvecklas och kommer framåt i sina liv, men på deras villkor. Jag utgår alltid från att alla har de nycklar de behöver och i bästa fall kan jag hjälpa människor att hitta dem. Genom min konst önskar jag att andra känner skönhet och själslig glädje i sina liv. Att de ska känna något av den glädje jag kände under själva skapandet.

Vad gör din verksamhet?

Helande Drama och utveckling arbetar med flera olika saker men kärnan är drama, kommunikation och kroppsspråk som metod. Även konflikthantering och mindfulness är delar av verksamheten. Jag arbetar alltid på olika platser, oftast hos kunden. Om privatpersoner söker mig ses vi oftast i en hyrd lokal i gamla stan i Stockholm.

Målet med min verksamhet är personlig och professionell utveckling genom drama, som en av de främsta metoderna. Om fem år är målet att kunna försörja mig enbart genom verksamheten. Pandemin kom emellan som en rejäl bromskloss men nu är jag på g igen. Om fem år jag att jag kommer att arbeta både på företag och med privatpersoner.

Reflektioner kring företagande

Den viktiga lärdomen jag fått från min resa är att talang bara räcker en liten bit, hårt arbete är den största delen. Och att det tar tid och inte går på räls utan går upp och ner.
Det bästa med att driva eget företag är friheten att bestämma till en del, mina tider och att jag arbetar som min “egen”. Svårigheten har oftast varit att nå ut i det brus vi har idag. Att det är mycket mer arbete bakom vad som sedan blir ett faktiskt kundmöte och uppdrag. Jag tycker att mitt jobb är det roligaste som finns så ser inte det som ett problem i nuläget när det kommer till att skapa balans mellan jobb och fritid. Mitt jobb är också min passion här i livet.

Om du kunde göra om din resa – skulle du ändra något då?

Lära mig mer om säljdelen och praktisera den. När det gäller konsten är det lättare – där räcker det oftast med ett antal sociala plattformar och säljsidor samt ett stort engagemang. Konsten säljer lite sig själv. Med drama är det svårare eftersom många har en liten kunskap om vad det är och ofta bär på rädslor samt fördomar kring vad det innebär. Metoden är sällan offensiv utan pedagogiska upplägg med mycket planering och tankar bakom gör att en – jag – kan få den mest obekväma att bli bekväm. Sammanfattat kring både drama och konst delen – att tidigt göra en bra affärsplan och lära mig mycket om hur en säljer.

Vilka misstag tror du att många företagare gör i början?

Möjligen att idéen inte alltid är grundad eller att man inte researchat tillräckligt. Alternativt – som i mitt fall – att man inte gör en tydlig affärsplan. I vissa fall kan en ha för stora förväntningar också på att det ska gå spikrakt uppåt.  Mitt viktigaste tips vid nätverkande är att använda sociala plattformar mycket, men samtidigt bara i den mån att du känner att du är sann mot dig. Det är ingen mening att tillbringa massor av tid på det om du tycker det är oerhört trist. Ändå är det så viktigt att synas så, kanske en balans som med så mycket annat. Att komma ut och mingla vid olika event och på mässor har gett mig mycket. Men jag har minst lika ofta fått kunder genom att prata med människor jag mött på tåg och på stan. 

Petras bästa tips till entreprenörer

Satsa på något du tror på och älskar. Eftersom du kommer tillbringa så mycket tid med eller på det. Det kan vara tufft när inte alla andra ser vad du kan och är, men det lönar sig med tiden. Kom ihåg att prata om ditt företag – lite lagom – i olika sammanhang och strössla med dina visitkort och ‘connecta’ via Linkedin. 

This or that med Petra Skogsberg

Vill du kontakta Petra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv