Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Stresspedagogen Hälsa & Välmående

Som nybliven 50-åring passade Regina Hellström Malmberg på att starta sitt första egna  företag – Stresspedagogen Hälsa & Välmående. Regina bor i Halmstad tillsammans med sin man, barn, hundar och höns. Fritiden spenderas helst i en stuga på landet, genom att läsa böcker eller med att fotografera. Hennes mål med företaget är att öka kunskapen kring stress i samhället för att så många som möjligt kan undvika att bli sjuka av långvarig stress.

Vad motiveras du av?

Som person är jag nyfiken, kreativ, social och positiv. Jag tror att det är min nyfikenhet och min vilja att lära nytt och utvecklas, som driver och motiverar mig. Jag har även med mig en positiv grundsyn på min egen förmåga som jag tror kommer från min mormor. Jag bodde granne med min mormor och morfar när jag växte upp. När jag gick dit för att visa eller berättade om något jag gjort, uppfunnit eller löst, sa mormor alltid: du är inte bet du! Hon menade att jag inte går bet på något, jag löser det alltid.

Verksamheten – Stresspedagogen Hälsa & Välmående

Stress är ett stort problem i dagens samhälle. Allt från arbetsstress, informationsstress, social stress, fysisk stress, psykiskt stress, till mycket mer. Tyvärr kryper stressen även allt längre ned i åldrarna. Jag jobbar för att minska ohälsa i spåren av långvarig stress i samhället. Jag vill bidra med hälsa och välmående, främst genom att utbilda och coacha kring stress, stresshantering och vikten av återhämtning. Jag föreläser, håller kurser och coachar. Mycket av min verksamhet sker online, både coachning, föreläsningar och kurser. Om man vill träffa mig fysiskt så har jag kontor i Halmstad. Jag kan såklart åka ut för att föreläsa eller hålla kurser på andra platser runt om i landet också. Om fem år ser jag mig och mitt företag som ett självklart och återkommande inslag i skolors samt företags utbildningsdagar för sin personal. Jag ser att jag anordnar olika typer av hälsoaktiviteter och målet är att jag  även driver en grön rehab-gård tillsammans med min väninna. 

Målet med verksamheten 

Mitt mål är att öka kunskapen kring stress, så att så många som möjligt ska slippa bli sjuka på grund av långvarig stress. Det krävs att så många som möjligt har god kunskap, eftersom den som är superstressad inte alltid själv förstår det eller har förmågan att stoppa sig själv. Då är det viktigt att andra i dess närhet också har kunskaper och kan hjälpa till. När man är stressad fungerar inte hjärnan som den brukar och man har svårt att tänka logiskt samt förstå vad och hur man bör agera. Allra helst vill jag att vi ska ha så goda kunskaper kring stress och hur viktigt det är med återhämtning, att vi inte ens behöver hamna i att bli sjuka till följd av långvarigt stressade. 

Varför valde du att starta företag? 

När jag hörde att det fanns något som hette stresspedagog så kändes det helt rätt för mig. Något föll på plats efter många års sökande, jag hittade äntligen det jag ska göra. Men det var egentligen inte enbart ett val. Det var även en nödvändighet för att jag själv skulle kunna må bra, då jag flera gånger hamnat i utmattningssyndrom bland annat på grund av mitt tidigare yrke som lärare, men även för att jag själv inte haft tillräckliga kunskaper om stress, stresshantering och återhämtning tidigare.

Vad är du mest stolt över? 

Allt! Jag tog mig igenom året av studier med bravur, jag har gjort allt från loggan till hemsidan till att utforma själva företaget själv. Med hjälp av lite input från olika håll. Jag är även stolt över att jag nu kämpar med att knyta kontakter och hitta de kunder som ser att hälsa är värt att investera i. 

Att vara egenföretagare 

Det bästa med att driva företag är att jag får vara min egen chef. Det är jag som sätter ramarna. Jag bestämmer när, var och hur jag vill jobba samt vad som är tillräckligt bra. Baksidan med företagandet är den ekonomiska osäkerheten. Jag har tidigare alltid varit anställd, och då kommer lönen varje månad. Nu är det verkligen upp till mig att se till att det blir så. Men jag skulle inte vilja påstå att jag behövt göra några andra direkta uppoffringar för att starta företag. Jag som är stresspedagog är väldigt noga med biten att skapa balans mellan jobb och fritid. Eftersom jag tidigare blivit sjuk om och om igen på grund av långvarig stress, så ser jag till att inte arbeta mycket mer än om jag vore anställd. Jag lyssnar på min kropp samt reglerar arbetstid och vila därefter.

Viktiga lärdomar från entreprenörsresan

Om jag kunde ändra på något från min resa så kanske det skulle vara att jag hade börjat tidigare, för att bespara mig själv en massa lidande. Men i slutändan tror jag ändå inte att jag hade velat det. Dels hade jag missat både erfarenheter och trevliga möten, och dels tror jag inte att jag var mentalt redo tidigare. När jag väl startade mitt företag fanns alla pusselbitar, ekonomin fungerade, valet kändes rätt och drivet har aldrig varit större. Erfarenheter som jag har med mig från min resa är att ha tålamod! Det tar tid att bygga ett företag. Det krävs driv, disciplin, nytänk, nätverkande och att lära sig att tycka om att sälja. Jag tror att många som startar företag riskerar att dra på sig för mycket fasta kostnader, eller att de jobbar för hårt i början så att de sedan inte orkar längre. En del riskerar också att hamna i fällan att försöka sälja till “alla” istället för att hitta sin specifika kund. Mitt slutliga viktiga tips till andra företagare är: kom ihåg att du gör det här för din kund, inte för dig själv.

This or that med Regina Hellström Malmberg

Tack till dig, Regina, för att du ville inspirera med din resa i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv