Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Ylvali Gerling – grundare av MYoroface

Allt började 1986 när Ylvalis mamma fick en idé om att kunna behandla grundorsaken till reflux, ät-, och sväljsvårigheter samt snarkning och sömnapné, utan kirurgi och mediciner. När affärsidén vann en finalplats i Venture Cup som en av Sveriges bästa affärsidéer år 2011 förverkligade Ylvali sin mammas dröm och startade MYoroface tillsammans med sin mamma och en av sina systrar. Tack vare Ylvalis mamma kan företaget idag hjälpa otaliga människor till ett bättre mående och ökad livskvalitet. 

Ylvali Gerling – Grundare av MYoroface

Ylvali Gerling, kvinnan bakom företaget

Jag heter Ylvali Gerling, är 45 år, bor i Hudiksvall och är mamma till fyra fantastiska söner. När jag inte jobbar med företaget så tycker jag om att ägna mig åt olika former av träning, vistas i naturen, pyssla med trädgården eller ägna mig åt sång och musik. Som person är jag ambitiös, uthållig och kreativ, men jag är också en tidsoptimist samt en riktig känslomänniska. Det som motiverar mig är att utveckla mig själv och hela tiden lära mig nya saker och att hjälpa människor till bättre livskvalitet. Min drivkraft är att tillsammans med mitt team nå nya framgångar för att kunna hjälpa ännu fler. 

MYoroface – en behandling utan kirurgi och mediciner

MYoroface tillhandahåller den neuromuskulära behandlingsmetoden och produkten Iqoro som behandlar grundorsaken till reflux, ät-, och sväljsvårigheter samt snarkning och sömnapné.

Allt började 1986 i Hudiksvall när min mamma hade en teori som hon började att utforska under sin föräldraledighet. Hudiksvall är också orten där vi har vårt huvudkontor, men vi har även kontor i Göteborg på Sahlgrenska Science Park. Kontoret i Göteborg öppnade vi när jag fick med mig min syster Linn i bolaget.

Syftet med verksamheten är att nå ut med min mors uppfinning och ge människor livskvalitén tillbaka, utan kirurgi samt mediciner! Sedan kan vi som företag också erbjuda en spännande och meningsfull arbetsplats. Om fem år är målet att expandera verksamheten till ytterligare en kontinent, vi vill då kunna räkna oss som ett etablerat medtech/healthtech bolag. 

Produkten Iqoro behandlar grundorsaken till reflux, ät-, och sväljsvårigheter samt snarkning och sömnapné.

Entreprenörsresan

Jag har alltid haft entreprenörsanda i mig, redan som liten hittade jag på saker att sälja till grannskapet. Min mamma som forskade fram IQoro, vilket bolagets produkt bygger på, frågade ofta oss barn om vi kunde hjälpa henne att få ut behandlingen. Utan kommersialisering skulle den inte komma till nytta och inte nå fram till dem som behöver behandling.  

Att jobba med mamma var inte en dröm som jag hade haft under min uppväxt, jag behövde tid att avsluta mina studier, stå på egna ben och samla egen erfarenhet. Men 2011 ramlade vi över affärsidétävlingen Venture Cup och skickade in vårt bidrag. Det var en chans för oss att testa affärsidén. Då lovade jag mamma att om vi fick bra feedback så skulle vi köra igång verksamheten. Resten är historia, vi gick till final som en av Sveriges bästa affärsidéer det året, grundade bolaget och körde igång på riktigt. 

Utanför våra heltidsanställningar gick all vår lediga tid åt till att förbereda inför lansering. Från att ansöka om patent, varumärkesregistreringar, kapitalanskaffning till att hitta en tillverkare och sätta upp webbsida, hitta leverantörer, ta fram en produktkartong, jaga de första kunderna och CE-märka produkten. 

Två år senare var allt klart och vi kunde lansera IQoro i Sverige och börja jobba heltid med bolaget. Vi fick snabbt kunder. Avdelningar på olika sjukhus köpte in produkten, problemet var bara att vi aldrig visste när en ny beställning skulle komma in, vi hade inte några avtal. 2016 gjorde vi en 180 graders förändring av vår strategi mot att i första hand fokusera på att sälja till privatpersoner för att öka tillväxten. 

Vad är du mest stolt över?

Jag är mest stolt över att jag och min syster tog klivet att få ut mammas innovation på marknaden. Vi har hjälpt många personer till förbättrad hälsa och bidragit till en ovärderligt positiv förändring i deras liv. Allt det är jag också oerhört stolt över!

Entreprenörsresan – vinster, lärdomar och motgångar

Det bästa med att driva bolag är friheten med det totala ansvaret. Jag skapar själv allt som händer. Det svåraste med att driva företag är att företaget alltid finns i bakhuvudet, det går aldrig att helt koppla bort det. Det är en livsstil på gott och ont. Sedan är det också så att allt tar mycket längre tid än man tror. Det är viktigt att utvärdera det man gör, våga stoppa och göra om för att göra bättre, kanske med en ny strategi. 

Visst har jag offrat en bra lön, ledigheter, tid med barnen och tid för vänner samt förmåner som jag hade haft som anställd. De två yngsta barnen är födda in i företagandet och de är vana att jag är i telefonen samtidigt som jag försöker fixa så att de är nöjda. Men sedan har jag också vunnit mycket erfarenhet och samlat på mig kunskap genom företagandet, det hade jag aldrig fått annars! Jag får hela tiden utmana mig själv som ledare och chef, det finns hela tiden nya utmaningar att hugga tag i.

Om det är någonting som jag skulle gjort annorlunda så skulle jag möjligen tillåtit mig att slappna av lite mer. Livet är för kort! Men allt jag gjort har bidragit till att vi är där vi är idag. 

MYoroface tillhandahåller den neuromuskulära behandlingsmetoden

Hur gör du för att balansera jobb och fritid? 

Som entreprenör finns det ingen tydlig gräns mellan jobb och fritid. Viktigt för mig är att få in lite träning. Det ger mig styrkan att orka med stressiga perioder och högt tryck. Jag har aldrig haft problem att somna och sova på nätterna, vilket jag också tror är min räddning många gånger. Sedan har jag några få intressen som får mig att må bra, jag sjunger i kör, arbetar i trädgården och utövar sport i olika former.

Till andra entreprenörer 

  • I början tror jag att många sätter för höga målsättningar och att man prognostiserar att allt går fortare än det gör.
  • Gå på mingel och mingla verkligen! Det kan vara svårt, men man lär sig. Planera in några som du verkligen vill prata med och beta av dem. Använd LinkedIn och knyt kontakter. Läs på och berätta för personen varför du vill träffa dem.
    Anmäl dig till pitchevent! 
  • För oss som sitter utanför storstäderna tar nätverkandet mycket tid och många resor kostar på. Men du vet aldrig när du springer på den där investeraren eller stjärnrekryteringen som du lärt känna. 
  • Om du har tillväxtambitioner, se till att planera för en styrelse. Det går fort att bli lite hemmablind, en styrelse hjälper till med kunskap och erfarenhet samt får dig att lyfta blicken. 
  • Våga fråga andra, be om hjälp och tips! Man kan inte få mer än ett nej. 
  •  Om du har tankar på att starta eget, kör! 
  • Var noggrann när du tar in investerare, de kommer att påverka ditt företag otroligt mycket över en lång tid. De ska inte bara komma in med pengar utan ska stötta dig i byggandet på olika sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv