Entreprenörden logo

Sommarinspiratörer Anette Lidman & Helen Borg, grundare av Intenco HR

Anette Lidman och Helen Borg drev tidigare egna bolag, då som HR-konsulter i var sin egen firma. När de träffades och började arbeta tillsammans var det någonting som klaffade direkt  – allt föll på plats. Arbetet blev roligare, mer lustfyllt och dessutom blev resultatet bättre. Genom att växa i lagom takt, inte stressa och hålla fast vid företagets värdegrund. Det vill säga att sätta kundernas och medarbetarnas behov först, är de nu på god väg att nå målet – att bygga det bästa HR-konsultbolaget i branschen.

Anette Lidman och Helen Borg, grundarna av Intenco HR

Anette Lidman och Helen Borg – Ett lyckat samarbete

Anette Lidman är 55 år och älskar livet i stort och smått. På fritiden umgås hon gärna med familj och vänner – gärna på golfbanan. Helen Borg är 59 år, älskar blommor, trädgårdsarbete och att umgås med familjen och barnbarnen.

”Vi båda känner oss lyckligt lottade över att få leda och utveckla det HR-konsultbolag som vi själva vill jobba i. Vi står på en tydlig värdegrund i vårt företagsbygge och vi tror på kraften i att arbeta tillsammans som ett team”, säger Helen och Annette.

Företaget – Intenco

Vi är konsulter inom HR och hjälper företag i olika branscher samt varierande storlekar med både operativa och strategiska utmaningar inom HR. Nyligen flyttade vi in i nya fina lokaler på Drottninggatan i Stockholm. Här stortrivs vi! Det är en naturlig samlingsplats för våra konsulter och våra kunder kommer också gärna hit för att träffa oss på kontoret.
I framtiden är målet med verksamheten att vara det självklara valet av konsultbolag inom HR, både för våra kunder och konsulter. Planen är att fortsätta företagsresan och att fortsätta jobba på samma sätt som idag. Det uppnår vi genom att skapa värde hos våra kunder med hjälp av våra konsulters starka HR-kompetens. Dessutom får vi ofta förmånen att följa med våra kunder på deras utvecklingsresa. Vi finns där för att stötta dem genom utmaningar och HR-behov som uppstår längs vägen, det är roligt. Och vi kommer att göra det även fortsättningsvis!

Entreprenörsresan – ”Tillsammans är det roligare och vi kan växelverka”

När vi träffades och innan vi startade Intenco, var vi båda HR-konsulter med egna bolag. För oss kom drivkraften i att starta eget bolag från viljan att fullt ut kunna påverka det egna arbetsinnehållet, men också för att skapa värde hos våra kunder. Att vi bägge valt banan att vara entreprenörer handlar förmodligen om en längtade efter att kunna påverka vår vardag och vårt arbetsinnehåll. Sen var vi nyfikna på att se om våra entreprenörsvingar skulle bära av egen kraft – och det gjorde de ju!

Vi började arbeta tillsammans 2014, då upptäckte vi ganska snabbt att det var mycket roligare än att arbeta på egen hand – och att det blev mycket bättre! Äntligen kändes det som att vi hade hittat rätt, det sammanhang som vi båda hade längtat efter. Sagt och gjort, 2015 slog vi ihop våra företag och har sedan dess byggt Intenco tillsammans. Resan med Intenco har handlat om att bygga det bästa HR-konsultbolaget i branschen helt enkelt. 

Vi är båda otroligt stolta över utvecklingen och tillväxtresan som Intenco är på. Sedan 2014 har vi vuxit med i snitt 30 procent per år, förra året växte vi med drygt 60 procent! Genom åren har vi knutit till oss grymma HR-konsulter med fantastisk kompetens. De liksom vi tycker om att jobba tillsammans, vi har arbetat tillsammans med många av våra kunder under en längre tid. Allt det gör oss väldigt stolta!

Anette och Helen började arbeta tillsammans 2014

Vad har ni lärt er på vägen?

Dels har vi sett att det finns ett stort behov av våra HR-konsulttjänster ute på marknaden, det är tydligt att vi behövs. När vi blickar tillbaka är vi glada att vi tidigt såg vikten av att inte växa för snabbt, på bekostnad av kvalitén. Visst hade vi kunnat göra som några av våra konkurrenter och gasat på ännu snabbare, men då hade vi kanske tappat lite av det personliga. Det som är en viktig del av vår värdegrund.

Om entreprenörskapet – höjdpunkter och utmaningar

Graden av frihet och möjligheten att driva Intenco på våra villkor är underbart.  Värdegrunden är särskilt viktig för oss. Sedan har det gett oss möjligheten att arbeta med fantastiska människor – både kunder och konsulter! Möjligheten att skapa värde och göra skillnad i hela spektrumet av utmaningar inom HR. Att vi leder bolaget gör också att beslutsvägarna är korta och vi väljer själva väg framåt.

En utmaning är att räcka till när företaget växer, som ledare och grundare kan det bli extra utmanande, vi har många olika roller i företaget. Sedan gäller det att lägga tid och energi på rätt saker, på det som skapar värde på riktigt och att ta hjälp med resten. 

Hur gör ni för att balansera fritid och yrkesliv?

Det är ganska lätt faktiskt. En drivkraft har hela tiden varit att kunna påverka vår vardag och vår tillvaro som helhet – där jobb och fritid behöver kunna fungera ihop, i balans. Det blir inte alltid så men över tid så har vi lyckats ganska bra. En fördel med att vara två är också att vi kan växeldra, när en av oss är mer belagd i kunduppdrag kan den andra driva andra frågor.

Sommarinspiratörerna Anette Lidman och Helen Borg

Råd till andra entreprenörer 

  • Var försiktig med att växa för fort, det finns en risk för att bli fartblind! Om man tappar kvalitet kan det gå ganska fort utför, ett dåligt rykte från missnöjda kunder kan vara ganska svårt att tvätta bort. 
  • Att göra ett bra jobb är din bästa marknadsföring, nöjda kunder är dina bästa ambassadörer. 
  • Ett råd är att ta hjälp med det praktiska kring bolagsdrift i ett tidigare skede än vi gjorde. På så vis kan man lägga tiden på rätt saker, det vill säga sådant som skapar värde för företaget.
  • Se till att du fattar beslut utifrån din värdegrund, det du vill stå för. Gå på magkänslan och våga tacka nej till uppdrag och till att arbeta med kunder där det inte känns rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv