Entreprenörden logo

Svenskarna och AI, en sammanfattning med reflektioner

Som många av er har förstått är jag just nu helt såld på AI. Därmed tyckte jag det var intressant att det kom ut en rapport på en “pulsmätning” av hur svenskarna tänker kring AI. Jag har därför sammanfattat artikel om svenskarnas användning och uppfattning av AI, som publicerats på “Svenskarna och Internet”. Undersökningen, genomförd av Novus för Internetstiftelsen, avslöjar att 3 av 10 svenskar har använt AI-verktyg under det senaste året. Här kommer min sammanfattning med reflektioner från rapporten:

Undersökningen visar att AI (=Artificiell Intelligens) blir alltmer integrerat i vardagen. Den används i olika system, från smarttelefoner till appar för mail. Man kan se att AI-verktygen är särskilt populära bland unga, 60% av de i åldrarna 18–34 använder verktygen, jämfört med bara 5% bland de 65–84 år gamla.
Vilket kanske inte är så konstigt, om man jämför med rapport kring hur svenskar använder internet. Samtidigt är jag fascinerad att flera använder det mer privat än i jobbet – då jag använder det främst i min verksamhet.

Svenskarna och AI – ChatGPT

Vidare står det i rapporten att ChatGPT står ut som det mest använda AI-verktyget, med 25% av svenskarna som använt det. Andra verktyg som DALL-E och Midjourney är också använda, men i mindre skala.
Själv använder jag både ChatGPT och DALL-E (speciellt nu också när det är integrerat i ChatGPT). Midjourney har jag inte använt, men är inte själv grafiker – men det verkar som ett intressant verktyg.

Svenskarna och AI – Oron och möjligheter

Svenskarnas åsikter om AI är blandade. En del ser potentialen och spänningen i AI, men finns det också en del oro. Cirka 30% tror att AI kommer att ha en övervägande negativ inverkan på framtiden, medan 19% tror på en övervägande positiv inverkan. Resten tror att AI kommer att ha lika delar positiv och negativ inverkan. Jag förstår att många är orolig, det var jag också i början – tills jag såg potentialen av allt det här. Jag tror att med AI kan vi, småföretagare/enmansföretagare, konkurrera med de stora jättarna och ser det mer som en stor möjlighet för oss. Rädslan kan ju också uppkomma då man själv är osäker. Men jag hoppas jag har rätt!

Det här visar en fascinerande bild av hur AI-tekniken både väcker entusiasm och oro bland svenskar. Varför allt det här gör livet mer intressant! AIs inflytande och potential är stor, men det finns också farhågor om dess effekter på arbetsmarknaden samt samhället i stort. Däremot tror jag att arbetsmarknaden kommer utvecklas och troligen kommer det fler tjänster. Samtidigt behöver du lära dig AI för att hänga med på arbetsmarknaden. Den här dynamiska relation mellan människa och maskin kommer att vara avgörande för hur vi formar framtiden​.

Vill ni läsa hela rapporten så finns den här: Svenskarna och AI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv