Varför behövs det förebilder?

I dag pratas det mycket om förebilder och en fråga som jag ofta får är just “vem är din förebild?”.

Då det oftast diskuteras om detta, måste jag då ställa frågan – varför är det så viktigt med förebilder? Den senaste diskussionen jag hade i storgrupp var med Uppsala kommun och Företagarna i Uppsala. Varje april hålls Företagargalan i Uppsala där vi hyllar kommunens främsta entreprenörer, företagare och företag. Under ett tillfälle diskuterade vilka förebilder som finns i Uppsala. Det som slog mig då var att vi ofta lyfta fram “samma gamla förebilder”. Men är dessa förebilder verkligen förebilder? Vad definierar en förebild? Jag ser själv upp till de diskuterade förebilderna men gör alla det?

När jag får frågan om vem som är min förebild så beror det lite på ” the moment”. Jag har olika som jag ser upp till i olika situationer…. Därför ville jag se lite på sociala medier hur ni tyckte och tänkte. En kommentar som verkade spegla många av er var denna (utdrag från kommentaren):

“….Jag tror inte jag har haft en enda person som idol i mitt liv, däremot flera med värderingar och beteenden som jag ser upp till och hur de hanterar olika situationer. Och som jag själv velat uppnå och ser som förebilder. Men det är sällan svartvitt i den mening att en person ständigt är bra, eftersom vi är människor och ur ett mänskligt perspektiv gör vi alla misstag och utvecklas med dem…..”

Jag skapade en fråga på Instagram – “Behövs förebilder?”. Jag trodde, pga min naivitet, att jag skulle få “98% ja och 2% nej”. Däremot blev statistiken mer jämn. Det landade på 78/22 ja/nej, därmed kontaktade jag några av dem som hade svarat “nej”. Det visade sig att de flesta tyckte att det var svårt för dem att definiera förebilder. Många blev inspirerade av många personer men hade svårt att säga att de verkligen hade en förebild. Väldigt intressant!

 

Därmed är ju frågan –  vad är en förebild?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.Obligatoriska fält är markerade *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.