Entreprenörden logo

# 1 – Fredrik Lagermalm

Fredrik är Stockholmsgrabben som 2011 flyttade till Uppsala för att plugga till civilingenjör. Dessvärre kändes programmet inte klockrent och han började söka tillfredsställelse via engagemang vid sidan av studierna. Då fann Fredrik Entrepreneurs Academy (EA).

Fredrik-intervju-2

Hur hittade du EA?
Första gången jag hörde om EA var 2013 på Anders Wall-föreläsningen där det i slutet av föreläsningen visade sig att det var studenter, precis som jag, som arrangerat allt. De blev avtackade på scenen, och allt detta var mäktigt – då tänkte jag att det ville jag också göra! Kan de så kan jag. Jag sökte då till företagskontakt för nästa års föreläsning och det slutade faktiskt med att jag satt som styrelseordförande fram till juni i år, vilket var fruktansvärt kul! Det fanns en befintlig organisationsstruktur, men att själv få utveckla EA tillsammans med hela föreningen och styrelsen, var riktigt häftigt. Vi skapade något ännu bättre!

Hur är din stereotypiska bild av en entreprenör?
Senaste åren har synen i allmänhet på en entreprenör förändrats. När jag var yngre hade jag uppfattningen om att entreprenören var en halvtokig gubbe med en crazy idé som kanske skulle kunna lyckas.

Nu är entreprenören någon som sticker ut från mängden och tar ett större ansvar. Det är inte en person som får en uppgift, slutför den och så är det klart. Utan entreprenören är driftig – den som vill skapa något och arbetar brett, istället för att vara galen eller uppfinningsrik. En entreprenör måste vara modig och våga satsa på sin dröm. Man måste se allt i ett större perspektiv och arbeta efter visionen. En viktig ingrediens för att lyckas är enligt mig att tycka det är kul, annars kommer man ingenstans.

Tror du att man lär sig att bli entreprenör eller föds man till det?

Jag har hört att man föds till entreprenör och att det är svårt att lära sig. Samtidigt skulle jag inte påstå att jag alltid har varit en entreprenör, då jag är en konsekvenstänkare. Men jag har gått ifrån det tänket och kan se mig som entreprenör i dagens läge. Det handlar om att LÄRA SIG att tro på sig själv – vilket alla kan göra! Ingen kan allting från början och därmed är inte kunskapen nyckeln. Däremot handlar det om att hitta det man tycker är kul och våga satsa på det. Som entreprenör måste man ha egenskaperna; mod, vilja och nyfikenhet i liten utsträckning för att kunna utveckla egenskaperna och bli bra på de.

Vad är skillnaden mellan en entreprenör och en innovatör?

Innovatören är en person som skapar något nytt, t.ex. en ny produkt. Då är det viktigt att ha kunskap inom den branschen innovatören arbetar inom. För mig handlar entreprenörskap däremot om att förvalta något, mer än att skapa något nytt, t.ex. hittar ett oskrivet blad eller en halvdan produkt/tjänst, och sedan förverkligar och förvaltar visionen.

Fredrik-intervju-1

Hur började ditt entreprenörskap?
Under EA-engagemanget började intresset för startup-communityt och egenföretagande. Därefter arbetade jag på två stycken startups under min studietid. Då lärde jag mig mer än vad jag någonsin gjort under min utbildning, främst inom ledarskap och gruppdynamik. Det är en kittlande känsla att få arbeta med eget och få arbeta med allt!

Vad är ditt senaste projekt?
Under våren har vi tagit steget att inte bara uppmuntra studenter inom ramen för entreprenörskap, utan även samla hela Uppsalaområdet kring IT- och TECH-startups. Nu har vi startat det vi kallar SPACE, som kommer bli Uppsalas första co-working center. Planen är att lansera allt i början av oktober.

SPACE är ett spontant projekt där jag mitt under en föreläsning i våras fick ett samtal och blev tillfrågad att förverkliga en idé som redan fanns. När jag såg de första påtänkta lokalerna så kom alla visioner och det kändes – WOW detta är det fetaste någonsin! Tanken var först att jag skulle driva det själv, men märkte att det inte gick ihop. EA är full av talanger och jag hittade två fantastiska människor som jag idag arbetar med.

Vad är dina framtida entreprenörsplaner?
Bra fråga… De första åren var jag väldigt planerande, jag behövde ha en plan B om jag inte orkade med studierna. Men nu känns det som att ju mindre jag planerar desto bättre blir resultaten. Jag tar det lite som det kommer, för helt plötsligt får man en möjlighet. De arbeten jag hade på de två startup-bolagen de senaste åren hittade jag av en slump på internet. Då visste jag att jag ville ha de jobben och satsade på de, men det hade jag inte planerat just den morgonen.

Jag vill arbeta med utveckling och ledarskap, men satsar inte på att bli rik, pengar är aldrig en prioritet. Men jag vet inte alls vart jag är om några år eller vad jag har åstadkommit när jag dör. Det enda jag vet är att jag inte vill vara en pusselbit i ett stort företag. Jag måste ha friheten att verka inom något intressant och roligt område.

Vad är ditt tips för studenter som vill bli entreprenörer?

Man får inte vara rädd! Många säger att man måste riskera mycket, men det behöver inte vara så om man sköter det snygg, speciellt som student. Har man CSN är det svårt att riskera mycket pengar. Oavsett om mina projekt blir lyckade eller inte så är de personliga lärdomarna mer värdefulla. Dessa låter en själv att utvecklas och tillfredsställelsen man får uppleva är svår att beskriva.

Fredrik-intervju-3

Vad är ditt tips till blivande entreprenörer?

Generella tipset är att inte skjuta på saker. Inget blir gjort om man bara sitter och funderar – du måste få saker att hända! Det är svårt att veta vart man ska börja men första steget är att lyfta idén till ens omgivning för att se vad återkopplingen blir.

Ett annat förslag är att hitta forum med gemensamt intresserade, de brukar ge bäst återkoppling. Får man positiv respons är det bara att fortsätta, det ger även självförtroende som är viktig för fortsättningen. Vid negativ feedback får man tänka igenom vad som borde förbättras och ta samma vända igen. Men man får inte glömma att det också är utvecklande.

Det finns ingen dålig idé eller vision, du har inget att förlora!

Fredriks fråga till dig!

VAD tycker DU är kul?

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv