Entreprenörden logo

Behöver entreprenörer sömn?

Hörrni – hur mycket sömn behöver man för att fungera? Hur mycket sover entreprenörer och företagare egentligen???

Sömnforskning

För 10 dagarna sedan läste jag en forskning kring sömn och skillnaden mellan män samt kvinnor. Det visade sig att kvinnor behöver i snitt 20 min mer sömn än män PER natt. Det grundade sig i hur hjärnans signaler skickas emellan och kvinnor har mer informationsflöde då fler signaler skickas kontinuerligt. Det är en av anledningarna till varför kvinnor är bra på multitasking då hjärnan är uppbyggd att kunna ta emot mer information men tyvärr har det svårare att utföra en uppgift under en längre tid. Männen är däremot bättre på att utföra en aktivitet i taket ordentligt. Att kvinnor behöver mer sömn beror därmed på att hjärnan tar hand om fler impulser, hjärnan går på högvarv = energikrävande = mer vila behövs.

Sömn för kvinnliga entreprenörer

Men vad händer då med kvinnliga entreprenörer ? Om en “vanlig” kvinna behöver sova 20 min mer per natt, borde kvinnliga entreprenörer vila ännu mer? Ser jag bara till mig själv, känns det i vissa perioder som att hjärnan går konstant på högvarv – idéer kommer ju hela tiden. När jag tänker tillbaka till dessa perioder, jag är väldigt trött då. Men beror det på min hjärnaktivitet? Ju mer jag arbetar kring nya projekt desto mer sömn behövs det för min del.

Jag fick in återkoppling via Instagram, här är två exempel;

Jag tror definitivt det finns en koppling. Utmattning tex eskalerar ju oftast när man väl tappar sömnen. Dvs återhämtningen är ett måste för att hjärnan ska kunna hantera och sortera all information. Evolutions mässigt är det ju rätt rimligt oxå där man förväntades hantera barn fixa mat å identifiera hot på samma gång. Contra endast hot för de som jagar.

Sömn är busviktigt @entreprenord? Jag sover gärna och ofta. Helst så regelbundet som möjligt varje natt (23-06) men gärna en powernap på tåget eller mellan möten. Ett perfekt sätt att rensa tankarna ? Ju högre tempo man håller desto viktigare med pauser ?

Men vad tror ni? ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv