Entreprenörden logo

Entreprenörskap i välfärden

Som entreprenör är det viktigt att hålla koll på vem kunden är. För en välfärdsentreprenör är det inte alltid så enkelt… För en skola eller ett sjukhus är det förstås eleven eller patienten som är kunden, men den betalande kunden är en offentlig aktör som en kommun eller ett landsting. Skattebetalarna betalar och vi har utsett våra politiker att fördela våra gemensamma resurser.

maria_mattsonmahlJag gillar den svenska välfärdsmodellen. Jag är stolt över att det finns gratis skola och sjukvård för alla, men jag är orolig över den utveckling som sker just nu. För även om det finns gott om duktiga medarbetare i offentlig sektor är det inte alltid så enkelt för en driven lärare eller rektor att ta kreativa eller snabba beslut (i synnerhet om de kostar pengar). Beslut ska nämligen förankras hos både politiker och tjänstemän. Det tar tid och tid i offentlig sektor kan betyda en enskild elevs skolgång eller en patients hälsa.

Dessutom finns det en utmaning med att våra politiker har mandat att fördela skattepengarna. För tyvärr är det inte alltid en fritidspolitiker vad verksamheten vill åstadkomma. Det är inte så konstigt, en lärare med 20 års arbetslivserfarenhet har förstås en annan insikt än den fritidspolitiker som en gång i månaden tittar på en handling.

Som företagare i välfärdssektorn kan jag fatta snabba beslut. Vill vi måla om en vägg så gör vi det. Vill vi byta ut datorer och skrivare kan vi göra det. Vi är betydligt mer snabbfotad än en myndighet. Det handlar inte om värderingar, det är fakta. Vi har kortare beslutsvägar.

I en tid då vi behöver våra pengar mer effektivt, snabbare få in nyanlända på arbetsmarknaden och säkerställa att vi får sjukvård i rätt tid – är det extremt viktigt att vi har snabbfotade organisationer. Därför är det tråkigt att diskussionen om skola, vård och omsorg har hamnat i skottgluggen kring ”vinster i välfärden”. Det finns så oändligt många viktigare frågor som vi borde diskutera såsom personaltäthet och arbetsmiljö i vården eller kunskapsnivå och progression i skolan.

Jag önskar många gånger att jag slapp vara ett slagträ i den politiska debatten. Jag är övertygad om att Sverige behöver fler privata entreprenörer i välfärden. Därför hoppas jag att inte debatten har skrämt bort drivna och engagerade människor.

/Maria Mattsson Mähl, VD AlphaCE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv