Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Smart Generation Invest

Sofie är en driven smålänning numera verksam i Stockholm som brinner för kvinnors entreprenörskap och gillar utmaningen att förflytta företag in i framtiden. Hon är specialiserad företag som står inför ett generationsskifte och är aldrig rädd för att tänka nytt och annorlunda. Hennes fritidsintressen är inredning, vänner och deras framtida husbygge.

Smart Generation Invest

Idag består koncernen Smart Generation Invest av flera starka varumärken: WDP, WDG och Gymjakt. WDP är ett nytänkande promotionföretag, WDG är ett internationellt säljoch marknadsbolag inom Golf och Gymjakt är en tjänst som marknadsför olika gymanläggningar där du både kan jämföra och testa utbudet nära dig. GreenQueens är Sveriges första kvinnliga golfklubb och Lightbulb Education som är ett LMS i Sydafrika.

Smart Generation Invest består idag av ett flertal bolag i Sverige och internationellt.

WDP, We Do Promotion

Vi förvärvade WDP, som är ett 20 år gammalt bolag, något år efter starten och det håller vi idag att skruva till att bli ett framtida promotionbolag. Vi har rekryterat ny VD som kommer från Almi Invest senast, ny kompetens inom IT från H&M osv. Vi har många bra nyckelpersoner i detta bolag för att sätta produktmedia på kartan i en ny toutch och göra nya förvärv.

WDG, WeDoGolf

WDG är ett internationellt säljoch marknadsbolag med kopplingen till onlineprodukter för framtidens golfförsäljning. Ett bolag i en konservativ bransch, där vi vill skapa förändring. Vi tittar mycket på Booking.com och jag arbetar veckovis med en av nyckelpersonerna som var med på den tillväxtresan. Vårt fokus ligger i att öka intäkterna för anläggningarna genom att skapa trafik. För användarna kommer det vara tillgänglighet och efterfrågan som styr.

GreenQueens

Vi investerade i år i ett underbart drivet gäng tjejer, som lagt ner hela sitt hjärta i att förändra golfbranschen. Det är så häftigt att få vara med på den resan. Mycket spännande kommer hända här framåt och Golfförbundet borde helt klart lära av hur dessa tjejer i målgrupppen 22-39 år aktiverar andra tjejer i golfen.

Lightbuld Education

Vi har ett intressebolag i Sydafrika som har utvecklat  ett LMS i Sydafrika. Det är fokus på utbildning och att utbilda online. Med en modern teknik kan universitet och skolor samt företag utbilda använda systemet för onboarding, crowd sharing, learning och follow up och mycket annat.

Vi arbetar med enormt tillväxt just nu, då vi sätter grunden för bolaget. Vi har haft en del personer som vi under tiden fått byta ut av olika anledningar och nu är målet att bygga en företagskultur med hjärta och fokus tillväxt.

Hur startade allt?

En vacker dag efter en rad anställningar sedan jag var 12 år, kände jag att det fick bära eller brista, jag ville inte längre vara anställd. Jag tog tjuren i horna och startade Smart Generation Invest. Anledningen till varför jag startade bolaget var för att jag kände att jag hade en drivkraft inom mig som ville mer. Jag ville inte sitta i andras knä utan flyga själv.

Skillnaden med att driva företaget internationellt än enbart i Sverige?

Det som skiljer sig skulle jag säga är den orädsla som finns i mentaliteten internationellt. I Sverige bedriver Smart Generation Invest bolag som är traditionella men som vi vill växla in i framtiden. Vi brottas i branscher där förändring är nödvändigt men kanske inte helt välkommet. Det tycker jag är mycket spännande och väldigt inspirerande. Det är skoj att få röra om i grytan.

Sofie – både företagare och entreprenör, men det spelar ingen större roll.

Jag är nog både och, egentligen spelar det ingen större roll för mig. Jag har ca 15 anställda fördelat på de olika bolagen just nu och min roll är att bygga visionen men också att med alla tåget och förvalta de bolagen som vi har idag. Jag har mina styrkor och svagheter och därför är det viktigt att jag har människor runt omkring mig som är bra det jag inte är bra . Det går väldigt snabbt när jag kör, jag behöver människor runt omkring som fångar upp och stannar upp ibland, dom som fokuserar på processerna.

Jag drivs av att kunna återinvestera och hjälpa andra entreprenörer att lyckas. Jag tänker ofta hur det var för mig, om någon lite tidigare plockat upp mig och hjälpt till i starten av min resa. Det önskar jag kunna göra framöver.

Entreprenörsresan

Min resa började som 12 åring i Småland, där jag mer eller mindre tvingade dem att anställa mig i en blomsterbutik. Jag arbetade där under sex års tid. Sedan har jag arbetat i klädesbutiker och under gymnasiet arbetade jag halvtid där. Jag gick vidare och jobbade inom kommunen där jag stod i receptionen badhuset. Ganska snabbt fick jag förfrågan om jag ville hjälpa dem att driva en semesterby, vilket jag gjorde ett antal år. Beslutade mig därefter för att flytta till Jönköping för att vidareutbilda mig och målet var att bli Hotellchef före 25 år. Det blev jag och hamnade ett hotell utanför Stockholm, där jag var med och byggde hotellet från scratch. En lärorik resa många sätt. Hotellet låg en golfbana och helt plötsligt hamnade jag i den branschen. Jag arbetade som försäljningschef i flera år ett av nordens största golfbolag. Under åren har jag alltid känt att jag vill ha andra verksamheter och göra det lilla extra. Jag arbetade helger många år ICA när jag var Hotellchef bara för att spara ihop eget kapital för att kunna starta bolag i framtiden. Mina provisioner gick raka vägen in i kapitalet för att driva bolag. Jag har inte fått något gratis utan snarare fått arbeta extremt hårt med att skrapa ihop kapital och att utveckla mig själv.

Det svåraste och mest lärorika är att det varit svårt att hitta rätt människor runt sig. Jag har varit med om några situationen där man har fått avskeda människor pga. oegentligheter och de är ju aldrig roligt. Idag känns det väldigt skönt att man har den erfarenheten och att man är mer försiktig. Idag har jag valt ut teamet runt omkring mig väldigt noga. Man ska ha roligt på arbetet, det skapar kreativitet.

Om du skulle göra om din resavad skulle du ändra ?

Ingenting tror jag. Jag kanske har litat för mycket vissa i min närhet, men och andra sidan har jag fått enorm erfarenhet av de och jag vill heller inte bli en människa som inte litar folk. Jag tror inte man ska ångra något i livet, allt har sin gång och man blir en erfarenhet rikare.

Har du behövtoffranågot nu eller tidigare när du startade?

Man offrade i början mycket av sin fritid, men jag har ändrat min livsstil och värdesätter och planerar in träning, egen tid och vänner. Man har gått de där nitarna och fått lära sig att det är viktigt att träna, äta bra samt socialisera.

Vanliga misstag?

Att aldrig börja.

Varför ska man driva företag?

Friheten, kunna bygga upp sitt liv som man själv vill att det ska formas. Alla underbara människor man får arbeta med och träffar dagligen.

Sofies tips till dig som vill driva företag

Våga börja, våga ta hjälp och prioritera inte bort dig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv