Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Swiftr

Tjejerna bakom Swiftr är Fanny Sjöström och Johanna Sjögren, båda är 28 år gamla. Fanny bor på Kungsholmen och gillar att umgås med vänner, resor, träning och mat. Johanna bor däremot i Danderyd och gillar träning, resor, mode och inredning.

Swiftr föds

Vi har båda alltid drömt om att starta och driva eget bolag. Det är otroligt givande att bestämma över sin egen tid och att bygga upp något från grunden.

Vi har känt varandra och varit nära vänner sedan vi gick i samma klass på gymnasiet och därefter pluggade vi även ekonomi på Uppsala universitet tillsammans. Efter universitetet jobbade Fanny på Deloitte i Stockholm och Johanna på H&M i Amsterdam. Det var i Nederländerna som Johanna hittade ett bolag med liknande affärsmodell, vilket fick bli inspiration till det som slutligen blev Swiftr. Redan någon månad efter att vi hörde talas om det företaget bestämde vi oss för att ta konceptet till Sverige, det var helt enkelt för smart för att låta bli!

Swiftr, verksamheten

Swiftr är en ny form av träningsmedlemskap som låter dig träna fritt bland ett stort utbud av träningsformer och anläggningar (+200 stycken i dagsläget) – allt från yoga, gym och tennis till kampsport och klättring. Allt bokas smidigt genom en app.

Fanny och Johanna, båda är entreprenörer och företagare!

Vi är både och. Definitionsmässigt så ser vi en entreprenör som någon som tar risker, startar från grunden och bygger innovation, medan en företagare förvaltar och utvecklar verksamheten. Vi tror att det är viktigt att ha med båda dessa element för att bygga ett riktigt framgångsrikt företag.

Båda drivs av att se resultat! Allt går väldigt fort i startupvärlden så det är väldigt tacksamt att se hur bolaget utvecklas från en dag till en annan!

Entreprenörsresan

Vi startade verksamheten för två år sedan. Som entreprenör är det viktigt att vara generalist i och med att man måste hantera allt själv till en början – högt och lågt och alltifrån sälj till utveckling, ekonomi och marknadsföring. Att lära sig och att hålla stenkoll på sådant som man kanske aldrig har gjort tidigare är både utmanande och lärorikt.

Att driva ett startup i ett tidigt skede är alltid förknippat med mycket osäkerhet och risk. Inget kommer gratis och det handlar om att vara uthållig och ha tålamod, och att tro på sitt bolag, team och egna förmåga även i tider av osäkerhet.

Vi har båda gjort uppoffringar och det är ett måste för de allra flesta som väljer en entreprenörskarriär. I detta ingår befordran på våra tidigare jobb, förmåner, semestrar, trygghet och att initialt leva på en lägre lön. Man har ofta hört att det är en bergochdalbana att driva eget och det stämmer verkligen!

Vi är noga med vår ekonomi men om vi skulle ändra något så skulle vi ha varit ännu mer återhållsamma med vissa utgifter i början. Som entreprenör så är det lätt att anta att vissa satsningar kommer att bli framgångsrika men det bästa sättet att ta reda på om någonting faktiskt fungerar är att testa, testa och testa och därefter fatta beslut. Att se vad kunden vill ha i liten skala innan man satsar stort kan spara mycket resurser i form av tid och pengar.

Vanliga misstag?

Det finns två misstag som vi ofta ser hos nyföretagare. Dels så är det många som har en idé som inte är testad och som det finns en väldigt liten eller ingen marknad för. En viktig sak som man måste fråga sig innan man satsar är – kommer folk att vilja betala för den produkt eller tjänst jag vill lansera?

Det andra misstaget är att man lätt underskattar att saker tar tid. För att lyckas så måste man vara uthållig och räkna med att saker och ting ofta tar mycket längre tid än vad man initialt tror samt hoppas.

Varför ska man driva företag?

Det är otroligt motiverande att arbeta för sig själv och att bygga upp något från grunden. Att veta att bolagets resultat är helt beroende av ens egna prestation är både utmanande och spännande. Dessutom så får man chansen att träffa otroligt mycket inspirerande och smarta människor!

Fanny och Johannas tips till dig som vill driva företag

Sluta aldrig att ständigt förbättra din produkt eller tjänst! Börjar man slappna av så kommer någon annan och springer om dig.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv