Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Tocca Entertainment

Viktoria Tocca är 43 år och bor i Sollentuna med sina två barn (8 och 13 år). Hennes intressen är bra böcker, film och TV serier, djur samt natur. Hon gillar även att resa och lära sig nya saker. Viktoria har en gedigen erfarenhet inom musikal och att producera magiska shower. Hon har bl.a. grundat Stjärnornas hoppning på Stockholm International Horse Show, ansvarat för konståknings-EM i Malmö 2003 och spelat huvudrollen i The Phantom of the Opera i Köpenhamn.

Början på Tocca Entertainment

Jag har nog alltid haft ett medfött entreprenörskap i mig. Jag har drivit olika projekt i stort och smått sedan jag var liten och aldrig varit rädd att ta tag i saker om det är något jag går igång på. Men det som var grunden till mitt nuvarande företag var att jag tröttnade på att inte bli insläppt som artist på den svenska arbetsmarknaden efter att ha jobbat nästan hela min karriär utomlands. Så jag ringde och bokade Berwaldhallen i Stockholm för att göra en egen musikalkonsert. Det var starten på Från Broadway till Duvemåla, som nu går på turné för fjärde året med utsålda hus runt om i Sverige. Bara i år spelar vi över 45 konserter runt om i landet, bl.a. på Dalhalla och på Cirkus i Stockholm. Det är flaggskeppet i min verksamhet, även om jag numer också producerar andra föreställningar.

Vad gör Tocca Entertainment?

Jag driver produktionsbolag i nöjesbranschen, med fokus på konserter och musikaler. Jag driver även Musikalpodden och delar ut Sveriges enda stipendium avsett specifikt för unga musikalartister. Men jag var också den som startade upp Stjärnornas hoppning på Stockholm International Horseshow t.ex, så jag går väldigt mycket på min egen lust. Om jag går igång på en idé eller ett projekt, då händer det!

Jag bedriver min verksamhet främst i Sverige, men nästa år börjar vi vidga våra gränser och kommer att spela i fler länder. Målet med min verksamhet är att bli ett konkurrenskraftigt alternativ till de andra, ganska få produktionsbolagen som idag i princip har monopol på nöjesbranschen i Sverige. 

Viktoria är entreprenören – idéspruta!

Jag klassar mig främst som entreprenör, lär mig att vara företagare och tycker att det är spännande samt roligt. Men främst är jag en idéspruta, en doer och problemlösare då jag gillar att ha många bollar i luften och att starta igång saker. Min drivkraft kommer från att skapa. Att komma på en idé och att sedan förverkliga den. Att se pusslet växa fram och tillslut bli en färdig produktion som förhoppningsvis berör och gläder många människor.

Viktorias reflektioner om företagandet

Det positiva är att jag styr min egen tid. Att jag kan jobba där jag befinner mig och att jag får göra saker jag älskar med folk jag verkligen gillar att jobba med. Jag ser ingen baksida med företagandet. Det bästa beslut jag har tagit är att komma igång med mitt eget företagande och bestämma själv. Är man en extremt trygghetsberoende person kan det nog vara läskigt, men min erfarenhet säger att det mesta löser sig bara man är villig att jobba och är lite kreativ och lösningsfokuserad.

Det svåraste har däremot varit de mer praktiska företagstekniska delarna, som avtalsskrivande, företagsekonomi och all de administrativa bitarna, som jag inte tycker är lika kul. Men eftersom jag har varit själv så länge så har jag varit tvungen att lära mig och ju mer man kan desto roligare blir det! Nu har jag två anställda och vi kommer absolut att växa inom de närmaste två åren som det ser ut idag.

Om du skulle göra om din resa – vad skulle du ändra då?

Jag skulle inte ändra något av det jag har gjort hittills. Allt har varit antingen bra eller en läxa och det är så man kommer framåt. Såklart finns det både små och större beslut som jag skulle ha gjort annorlunda idag, men det är ju för att jag har lärt mig på de minde bra beslut jag tagit under resans gång.

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Främsta misstaget är att analysera för mycket. Risken finns att man aldrig kommer igång för att man bara ser hinder. Mitt tips är att börja. Ta ett steg i taget och lös problemen längs vägen. Plötsligt har det gått flera år och du blickar tillbaka och ser allt du har åstadkommit! Börja!

Viktorias tips till företagare/entreprenörer

Mitt tips är att se möjligheterna och inte vara rädd att dela med sig till andra. Du vet aldrig vem du får en bra idé ifrån eller vilken bra kontakt du kan knyta genom att vara generös och öppen. Det finns väldigt många som håller så hårt på ”sitt”; att de missar en massa bra samarbeten och möjligheter att komma framåt. Våga släppa in människor och idéer. Sedan är det klart att det är viktigt att lära sig att sålla, men det är en erfarenhetsfråga som kommer längs vägen.

Och våga fråga! Om du inte frågar är svaret alltid nej. Självklart har jag fått många nej, men det är inte så farligt. Antingen hittar man en annan lösning eller så går man vidare. Viktigt att komma ihåg är dock att de gånger man får ja hade inte kommit om du inte vågat fråga! Det är väldigt sällan möjligheter bara dimper ner i knät, våga fråga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv