Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Pia Berg

Pia Berg bor i Nyköping med sambo och två barn. Hon fyller 49 år i september och därmed född i stjärntecknet jungfrun. Vilket visst har betydelse enligt Pia då hon regelbundet kollar av hur planeterna står. Hon älskar rörelse och tränar ofta och blandat. Begreppet hälsa ligger henne varmt om hjärtat och i det begreppet lägger hon både kropp, knopp och själ. Hon läser och skriver mycket, både artiklar, krönikor samt på sin blogg. Den röda tråden i hennes texter är människa och samhälle. Hon räds inte att skriva ifrågasättande texter och har aldrig någonsin brytt sig om status och titlar.

Företaget – Pia Berg

Det här är mitt andra företag som jag startar själv. Innan har jag drivit ett måleriföretag och även varit delägare i ett byggföretag. I dag jobbar jag med att öka medvetenheten hos både individ och organisation. Detta eftersom min filosofi är att medvetenhet är grunden för hållbara förändringar. Att bli medveten om sig själv och vilken påverkan man har på sin omgivning gör det lättare att ta beslut och agera utifrån ett kärnvärde. Ett av mina kärnvärden är frihet. Med andra ord mår jag inte bra om det tas ifrån mig. Att veta det hjälper mig att fatta beslut.

Just nu jobbar jag en hel del med att öka medvetenheten i byggbranschen vilket känns otroligt rolig då det är en bransch som stått relativt still under en lång tid. Särskilt i att utveckla sitt humankapital, att få människor att växa. Branschen har istället satsat på det som gett pengar här och nu och varit lite naiva inför framtiden. Vilket nu har skapat problem med kompetensförsörjningen. Mitt arbete handlar mycket om att möta människan där den är för att sedan lyfta dennes blick till ett helikopterperspektiv. Oberoende av om det är ett enskilt coachningmöte eller en ledningsgrupp. Mina dagar varierar mellan att coacha högpresterande skoltjejer, hålla föreläsningar, leda utvecklingsprojekt, att skriv eller att tapetsera.

Starten på entreprenörsresan – kvinnan som hantverkare

Den här resan började redan i slutet på 90 talet, då hade jag arbetat som anställd målare i tio år och ledsnat på både det ena och det andra. På åttiotalet klev jag in i byggbranschen och det var stundtals ingen lek som kvinna. Jag var ständigt ensam tjej och mötte fördomar, både av illvilja men även av okunskap. Ofta behövde jag bevisa att jag platsade – en medelmåttig kvinnlig hantverkare finns det än i dag inte mycket plats för. Vi måste ofta vara lite bättre! Å andra sidan har just det motståndet utvecklat mig massor. Lärdomar som inte kommit gratis.

Pias entreprenörsresa

Min största längtan när jag startade eget var att bli mer självbestämmande och få betalt för det goda jobb jag gjorde. I dag förstår jag att det var min längtan efter frihet som pockade på. Som nystartad entreprenör jobbade jag mycket och alltid.

Med ett inarbetat namn i branschen kom jobben ganska lätt. Ändå var det en väldigt speciell känsla i början att inte veta om jag kunde ta ut lön om tre månader. När du är egenföretagare får du träna på så mycket som kanske inte alls har att göra med din verksamhet egentligen. Du tränar på insidan, allt ansvar är ditt – om du inte drar in jobb får du ingen lön. Det som var så fantastiskt när jag klev ur trygghetsbubblan som en anställning innebar var att en helt ny kraft växte fram. Min nyfikenhet på mer kickade i gång ordentligt. Jag som under mina studieår varit skoltrött blev plötsligt sugen på att plugga. Så under några år och under mina föräldralediga dagar läste jag in min högskolekompetens. Att själv välja mina ämnen motiverade mig stort och studierna gick väldigt bra.

Jag tog en lärarexamen och hoppade på en fast anställning. I skolvärlden jobbade jag i 5 år innan jag återigen startade ett nytt företag. Min erfarenhet från skolvärlden fick upp ögonen på mig om hur viktigt ledarskapet är. Jag mötte brister i både organisation och ledarskap. När min frihet kom tillbaka lyfte jag åter min blick och mina vingar mot företagandet. Det var mitt sätt att forma verkligheten så att den skulle passa mina värderingar. Den här gången var det lite läskigare att starta då jag gav mig in i en för mig ny bransch. Jag skulle börja sälja något som inte gick att ta på. Mina sparpengar investerade jag i en hemsida, satte ord på min önskan och fann åtminstone åt vilken riktning det skulle bära av. Jag hade inte allt klart när jag startade men jag hade en vision. Visst, jag har sänkt min lön men det går över förväntan bra.

Nu gäller det att ha tålamod, lyssna på mitt ”varför” och fortsätta utveckla både mig och verksamheten. Jag är återigen fri. Att vara mig. Att leva mina värderingar. Tänk att jag nu försörjer mig som coach, konsult och föreläsare. Jag nyper mig i armen ofta.

Pia – entreprenören med 3 M

Min dröm just nu i byggbranschens antiklimax är att någon vågar och vill ta nya grepp. Jag vill att Bygg och anläggningsutbildningarna ska bli så bra och attraktiva att nästan alla vill gå där. Människosyn och kunskapssyn är begrepp jag ofta pratar eller skriver om. Dessa behöver vi granska lite närmare för att förstå varför vi gör, tänker eller tycker som vi gör. Som den filosof jag är älskar jag att syna gamla sanningar.

Att sträva efter balans och sinnesro är min drivkraft samt det är även något jag vill förmedla till andra. Jag tror att vi bara har sett en bråkdel av människans potential och är övertygad om att världens mörker behöver jagas på flykt av ljuset. Min lösning till det är 3:m Medvetenhet. Mod. Moral.

Jag levde på mitt måleri och tog även studielån. I dag är jag utbildad hälsopedagog, har en lärarexamen, en fil.mag. examen i praktisk filosofi och en massa fler kurser och högskolepoäng. För mig är det här signifikant som entreprenör. Att utvecklas, se möjligheter och att ta ansvar för att skrida framåt.

Reflektioner om företagsresan

Den största utmaningen för mig denna gången har varit att inse att jag jobbar fast det alltid inte syns. Som målare var jag van att se vad jag åstadkommit. En annan utmaning som jag fortfarande jobbar med denna gång är att förstå att jag har något att komma med. Jag lider av en släng av utbildningskomplex. Troligtvis för att min utbildningsresa och mina jobberfarenheter är så unika. Det är lite svårt att paketera, det kryllar nog inte av kvinnliga målarmästare och filosofer i landet. Men här är jag – tämligen unik!

För mig har inte företagandet varit någon uppoffring alls. För mig är det snarare en uppoffring att gå till en arbetsplats där jag inte trivs, där det pratas skit eller där jag bara förväntas göra utan att tänka. Däremot har jag gått ned i lön och givetvis hoppas jag att den ska öka vart eftersom – men jag tjänar hellre mindre och slipper söndagsångest. Att vara entreprenör är en livsstil och kanske passar den inte alla men det vet du inte förrän du provar.

Pias tips till företagare/entreprenörer

Om du har möjlighet starta vid sidan om din andra sysselsättning, gör det. Det är ett sätt att känna på det lite grann men till slut kommer du däremot behöva hoppa. För ska det bli bra behöver du fokusera fullt ut. Spara ihop pengar innan och gör en plan. Levt snålt i början fast pengarna tickar in. Håll ordning på papper och dylikt, det ger sinnesro samt blir billigare.

Ett annat viktigt tips. Omge dig med de som tror på dig. Gärna andra som redan vågat hoppa. Har du inte den kontexten omkring dig, leta upp den!

Till sist. Våga prova! Du kan inte veta allt eller få klara svar. Du behöver våga hoppa. Vi behöver fler kvinnliga företagare och jag är övertygad om att du kan om du är beredd på att jobba och ta ansvar. Fäll ut dina vingar och visa världen din vingbredd. Det finns inga misslyckanden bara lärdomar! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv