Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Medveten i Stan

Egenföretagaren Annika Sundin bor på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med sin familj. Hon motiveras av att vara med och skapa riktig förändring, vilket hon gör genom instagramkontot @medveten_i_stan och hennes företag Medveten Kommunikation. Det kan handla om allt ifrån att väcka upp någon genom att sprida det fantastiska med att göra medvetet hållbara val i livet till att påverka företag till hållbara val. Annika beskriver hennes superkraft som en doer med en aldrig sinande energi.

Vad gör Medveten i Stan och Medveten Kommunikation?

Medveten i Stan är ett hållbart inspirationskonto utan pekpinnar på instagram. Syftet är att inspirera till nya medvetet hållbara val. Jag vill få fler att vakna upp och se hur härligt, viktigt, enkelt och billigt det är att leva hållbart. Fokus ligger på att få fler att vilja leva hållbart och få fler att vilja sprida sina goda vanor till andra. Jag brukar säga att vi ska ha kul samtidigt som vi ställer om; ”no fun – no change”. Vi ska inte vara några få som är perfekta, vi ska vara många som ställer om och gör tillräckligt mycket. Vi kan alla påverka och alla val räknas. Det är alla våra handlingar som tillsammans ger resultat. För mig handlar hållbarhet både om att ta hand om sig själv, om andra och vår gemensamma planet. På kontot får du alltifrån konkreta, enkla, vardagliga hållbara tips till uppdateringar om hur det står till med vår jord.  

Parallellt driver jag Medveten Kommunikation som sysslar med förändringsledning inom hållbarhet, kultur, och employer branding. Min bakgrund är inom kommunikation, främst internkommunikation.

Var bedriver du din verksamhet från? 

Jag tillhör en av dem som verkligen välkomnat vad pandemin har fört med sig i form av digitalt arbete och mer valfrihet. Var jag jobbar beror såklart på uppdrag, men jag värdesätter frihet och möjligheten att själv välja plats. Samtidigt har jag ett behov av att jobba nära andra, vilket kan ske både digitalt och fysiskt.

Annikas vision

Jag har sällan långsiktiga planer, jag vill jobba med fantastiska, härliga företag och personer som precis som jag har ett högre syfte. Målet med allt jag gör i mitt yrkesverksamma liv är att vara en del av den hållbara omställningen – att påverka på riktigt. Jag önskar tjäna så pass mycket pengar att jag har utrymmet och friheten att välja mellan vilja uppdrag jag tackar ja till och inte.

Att våga stå upp för att jobba deltid

Den främsta anledningen till att jag valde att starta företag var för att kunna jobba deltid av helt hållbarhetsmässiga skäl. Jag tror helt enkelt inte på ekorrhjulet. Vissa modiga ledare ser fördelen med att medarbetare vill jobba deltid, men de är få. Som egen kan jag däremot styra tiden på ett helt annat sätt. Som konsult ifrågasätts aldrig deltid. Sedan vill jag inte sticka under stolen med att man som konsult ofta får mycket mer uppskattning än som anställd, men det kanske bara är min upplevelse.

Jag kan ibland önska att jag vågade starta eget tidigare eftersom min övertygelse med att jobba deltid är så stark. Första gången jag vågade var 2008-201. 2019 vågade jag igen – jag ångrar mig inte.

Hur ser du på entreprenörskap i sig?

Medans det bästa med eget företagande är just det att styra min egen tid samt utvecklas åt det håll jag vill och i den takt jag vill, är baksidan att själv vara ansvarig för administration. Denna gången har jag tagit hjälp med bokföring online, vilket har förenklar livet som egen avsevärt! Det rekommenderar jag alla egenföretagare som känner att bokföring kan vara betungande! 

Något många andra tycker är svårt är att balansen mellan jobb och fritid, men där har jag lyckats hålla en bra nivå vad gäller konsultuppdragen. Däremot flyter mitt instagramkonto mer ihop med mitt privatliv. Det är svårt att lägga undan det när det är så roligt, givande och viktigt – men min man och barnen brukar hjälpa till och påminna när det blir för mycket!

Vad vill du säga till andra entreprenörer?

Misstaget jag tror många gör i början är att inte ta hjälp med administration och att inte våga ta kontakt med andra. Våga fråga andra företag eller personer som man kan samarbeta med eller dra nytta av! Man kan inte få mer än ett nej och ofta får man ett ja.

Gällande att nätverka vill jag säga; gräv där du står. Kika runt i ditt eget och dina redan befintliga kontakters nätverk, där du redan är något av ett känt ansikte. Koppla ihop dig med intressanta personer på LinkedIn – alltid med en trevlig och personlig förfrågan.

Till sist; våga ta betalt!

This or that med Annika Sundin

Stort tack, Annika, för din medverkan i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv