Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – REVOLV

Karin Hagestam, 55, är entreprenören som några dagar i veckan arbetar som frisör och som sedan ett år tillbaka även driver en vintagebutik med resefynd och kläder från världens alla hörn. Genom att åka på samlarresor kombinerar hon resande till varmare breddgrader med att hitta fynd att sälja i butiken. Målet är att inspirera andra att upptäcka glädjen med återbruk och samtidigt kunna finansiera det fria och resande liv hon eftersträvar!

Vad gör REVOLV?

Jag har två olika verksamheter kombinerade i företaget som tillsammans ger mig den inkomst jag behöver. Min lilla vintagebutik är fylld med roliga resefynd och vackra kläder, och i köket ryms även en frisersalong. Vintagebutiken handlar om återbruk! Jag gläds ständigt åt att det redan finns så mycket fint och kul att använda istället för att vi hela tiden producerar nytt. Jag har själv alltid levt så på riktigt, och kan inte ens slänga en gummisnodd utan att först tänka efter vad jag kan ha den till. Glädjen är sedan stor när den kommer till användning på något sätt igen. Frisörarbetet stabiliserar upp ekonomin och tillåter mig att umgås med med mina favoritkunder samtidigt som de blir fina.

Hur började din entreprenörsresa?

Jag har arbetat i över 30 år som frisör. Till en början som anställd, tills jag senare övergick till att hyra stol i en salong då jag behövde våga prova att starta eget företag. Det kändes först både läskigt och ansvarsfullt, men jag insåg med tiden vilken frihet det innebar och har aldrig valt att gå tillbaka till att bli anställd sedan dess. Då jag tidigt insett att det inte passar mig att prestera under tidspress dag ut och dag in, har jag samtidigt provat att varva in annat som inte krävt hårda studier i min frisör-vardag. Målet har varit att styra över i annan riktning bit för bit innan min kropp tagit skada av det slitsamma frisörarbetet. Jag importerade Amerikanska Trädgårdsdekorationer under en tid innan och samtidigt som jag startade en egen salong med en kollega. Salongen gick bra och jag fick med tiden lov att släppa ambitionen att driva importfirman parallellt. Därmed fick jag lära mig den värdefulla läxan att något som under en tid gett glädje – och som tillåtits att kosta både kraft, tid och pengar – ibland ändå behöver avslutas till förmån för att något annat ska få utrymme att växa. Det var svårt förstås, men gav mig en väldigt värdefull lärdom! 

Varför valde du att starta företag?

Den butik jag nu driver kom inte i första hand till utifrån en önskan att starta och driva en butik, trots att jag alltid längtat efter att få inreda och skapa härlig butiksmiljö. Jag vet att de traditionellt statiska öppettiderna tidigare inneburit en väldigt inrutad vardag, vilket skapar ett väldigt uppstyrt liv utan flexibilitet, precis som att jobba heltid som frisör – Ve och fasa! Jag insåg dock att dagens sociala medier och försäljningskanaler skapar helt nya möjligheter. Butiken kan ses mer som ett showroom och ett lager för min Instagram- och webbförsäljning, dessutom kan jag själv styra öppettiderna från vecka till vecka. Allt är faktiskt möjligt! 

Karins motivation och drivkrafter!

Jag drivs framförallt av mitt behov av att slippa ekorrhjulet och min längtan efter ljus och värme. Jag har bott i varmt klimat tidigare i livet och vet att även den välgörande vardagen existerar på riktigt, parallellt med den mörka och kalla vardag vi upplever här under vinterhalvåret. Drömmen är att få väva in den ljusare vardagen i mitt liv igen under den mörka årstiden för att slippa dräneras på min kraft, så som jag upplever att jag gör annars. Eftersom jag är väldigt luststyrd drivs jag även framåt av min nyfikenhet och kreativitet. Det passar mig perfekt att behöva lära mig exempelvis bildredigering och hur sociala medier fungerar, då jag nu för butikens räkning behöver vara aktiv på Instagram.

Har du behövt göra uppoffringar som egenföretagare?

Jag har offrat möjligheten till en hög inkomst, vilket jag gjorde redan då jag valde frisöryrket. Det jag sedan valt att leva av har inneburit så många andra vinster än att leva ett flott liv, men jag kan absolut säga att jag offrat att kunna plocka ut en hög lön för att kunna leva så fritt som jag gör nu. Detta kompenseras av att jag hur ut rum i min bostad för att slippa känna mig pressad att inbringa alla pengar själv. Mina privata omkostnader är nu väldigt låga. 

Framsidan och baksidan med företagandet

Framsidan med att vara företagare är att få leva det liv jag mår bra av, men det är också det som blir baksidan på ett sätt. Jag väljer att låta mig absorberas av allt som kan leda företaget framåt – just nu sätter jag upp en fotostudio och lär mig allt jag behöver veta om kamerans och blixtarnas funktioner för att börja fota alla mina 2000 plagg eftersom jag vill komma igång med internetförsäljningen. Det blir inte mycket utrymme för annat, men jag mår inte dåligt av det, jag har ju så kul! Det enda jag egentligen prioriterar i övrigt är relationer med vänner och familj. Tyvärr blir det inte mycket tränat, jag går inga kurser eller tar ut särskilt mycket i lön. Men det känns inte heller viktigt just nu. Det bästa med företagande är ju att det finns en fantastisk frihet i att kunna utforska hur långt du kan ta dig och dina drömmar. Det är helt och hållet du själv som hittar riktningen och styr farten utan att behöva redovisa resultatet för någon annan, vilket sätter fart på flödet av kreativitet och framåtrörelse i dig på ett oväntat sätt. Du inser att du bär på så mycket mer potential än du tidigare visste!

Vilka är dina tips till andra företagare och entreprenörer?

Det viktigaste är att ta sig tid att få syn på vilken längtan man bär på, vilka färdigheter man redan besitter och hur de kan vara till nytta i företaget. Det gäller att vara 100% ärlig mot sig själv och inte minst mot en eventuell samarbetspartner.  Nästa viktiga tips är att tänka efter vem eller vilka man känner eller borde känna, som redan bär på kunskap om liknande verksamheter eller som vet vem som gör det, så att du kan få handfast ledning och svar på många av de frågor som dyker upp initialt. Min erfarenhet är att det finns oändligt med kunskap att ta del av om man vågar be om hjälp. Jag har många gånger tagit kontakt med personer jag inte känner, för att fråga dem hur de tänkt eller resonerat runt en del beslut jag stått inför. Det har varit till väldigt stor hjälp för mig! Sedan är finansiering en av de svåraste frågorna för många att lösa för att komma igång. Det krävs en tydlig plan för att kunna satsa 100 procent från början. Alla måste hitta sitt sätt, men jag kan rekommendera att – om det är möjligt – inte utsätta drömmen du bär för det tunga ansvaret att den ska ge dig all den lön du behöver allt för tidigt för då kanske du måste släppa den helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv