Entreprenörden logo

Mina mingeltips

Nu när året börjar lida mot sitt slut är det många företag som vill bjuda in till olika typer av advents- och julmingel. Många tycker att det är svårt att mingla och glömmer oftast bort att de som är riktigt bra också vart nybörjare från början. För att du ska bli lite varm i kläderna vill jag dela med mig av hur jag förbereder mig inför ett event, tips som du kan ta med dig till nästa glöggmingel. Övning ger färdighet så ge inte upp, det kommer bara att kännas bättre och bättre!

Förberedelser
Några dagar innan minglet försöker jag få tag på en deltagarlistan. Har du tillgång till listan innan eventet kan du nämligen förbereda dig genom att bestämma vilka du vill prata med och om vad.

 Under själva mingeldagen är inställningen den viktigaste faktorn. Mår du dåligt eller är på dåligt humör kommer det att lysa igenom. För att vända ett dåligt humör eller komma igång lite extra inför ett mingel har jag en rutin. Först väljer jag ett mål för minglet. Tänk på vilket forum du ska mingla i, är det ett specifikt event eller är det en mässa? Anpassa dina mål efter dig och dina ambitioner.

Några mål skulle kunna vara:

 • Samla in allas visitkort innan eventet är slut!
 • Alla i rummet ska få reda på om din idé!

Fundera också lite på hur du bäst kan presentera dig och ditt företag eller din idé. Öva och säg det några gånger så att du känner dig trygg i dig själv och ditt budskap.

Efter att jag satt ett mål sätter jag igång hög musik och svänger mina lurviga till takten – den känslan som jag känner då, tar jag med mig ändå fram tills minglet är avslutat. Det viktiga är att hamna i en sinnesstämning som gör dig glad och som du kan ta med dig under ett helt event. Ibland kan man helt enkelt inte styra över sitt humör. Mår man riktigt dåligt, avstå då hellre eller be någon annan om möjligheten finns att gå i ditt ställe. Du tar igen det vid nästa tillfälle!

 entreprenörden_mingelMinglet
Det allra viktigaste är att komma ihåg vad som är ditt mål med minglet! Försök att påminna dig om det under hela eventet. Glöm inte heller bort att det som är gemensamt för mingel överlag, är att alla som deltar vill skapa relationer och kontakter. Deltagarna förväntar sig att man byter visitkort och diskuterar. Var gärna rak på sak och fråga vad personen du gått fram till arbetar med och var inte blyg att fråga rakt ut om de villiga på ett samarbete, ifall personen har visat sig vara intressant. Ursäkta dig aldrig, du och ditt budskap duger!

Värt att tänka på!
Visitkort är värdefulla men en penna är viktigare

 • Har någon glömt sina visitkort så kan du ge ett av dina och personen får skriva sina kontaktuppgifter på
 • När du fått ett visitkort kan du anteckna på baksidan om hur samtalet var
  (räcker med någon smiley), samtalstema eller något roligt som du kan ta upp vid nästa kontakttillfälle

Kavaj – inte enbart för representationen

 • Sortera dina visitkort i kavajen.
  • Lägg dina visitkort i högerfickan och de som du får i vänsterfickan, på så vis blandar du inte ihop dem och du kan snabbt känna av hur många visitkort du har kvar att ge ut.

Deltagarlistan – även viktig på minglet

 • Ifall du inte fått tag på deltagarlistan innan minglet brukar chansen ges under minglet <– ta en då!
 • Då har du chansen att bocka av vilka du talat med och du får en utskriven kontaktlista för potentiella samarbeten.

Efter minglet
Dagen efter ett mingel kollar jag igenom visitkorten i min vänsterficka och kontaktar de som gav mig en bra magkänsla. Jag brukar nämna något från anteckningarna på visitkortets baksida, de känns oftast mer personligt då. Kan du inte kontakta personerna dagen efter- gör det så fort som möjligt så att de har dig relativt färskt i minnet. Glöm inte att ge dig  själv en klapp på axeln!

Detta här är alltså en sammanfattning av en av mina rutiner. Har ni tillämpat något förut? Vill ni veta mer? Jag kommer gärna förbi för att hålla ett seminarium om hur ni blir stjärnminglare. Lycka till på era glöggmingel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv