Entreprenörden logo

Sommarinspiration – ADHD-Podden

Josefin Svensson är 27 år och bor tillsammans med sin musikaliska rockstar Ludwig Hahn som också är hennes räddare i nöden när hon jobbar lite för mycket (då tvingar han Josefin att ta en paus med Netflix eller PS4). Förutom att hon driver ADHD-Podden på fritiden så ger Josefin mycket av sin energi till sina vänner som man kan ha en ömsesidig relation med dvs. både lyfta varandra till skyarna och våga snacka om det som skaver på riktigt. I övrigt försöker Josefin träna för att må bra och älskar cykling och simning.

Bakgrunden till ADHD-Podden

Sex månader efter gymnasiet började min entreprenörsresa. Jag jobbade först som säljare på en elektronikkedja, men en möjlighet dök upp att ge mig in i en helt outforskad bransch (guldbranschen/ädelmetallbranschen) och jag tänkte ”vad är det värsta som kan hända? Att jag behöver googla mig fram” och den inställningen har följt med mig. 

Till en början var det en tillfällighet som avgjorde men efter att ha drivit bolag i tre år efter gymnasiet så försökte jag jobba som anställd men det gick helt enkelt inte. Jag hittar den bästa drivkraften när jag känner att jag själv är den enda avgörande faktorn för att lyckas med någonting.

Verksamheten – ADHD-Podden

Jag driver podcasten ADHD-Podden och konsultar bland annat inom IT-branschen för ett företag inom fertilitet och hälsa som heter Bonzun där jag jobbar med projektledning av en gravidapp samt en IVF-app.

Mitt mål med ADHD-Podden är att skapa en plattform och ett stöd för personer som har en ADHD-diagnos eller som precis har fått en diagnos som vuxen som ett komplement till vårdens insatser. Med kvalitet framför kvantitet vill jag bidra med igenkänning, stöd och verktyg för att personer med ADHD ska få ihop sitt liv och vardag enklare men också ge dem möjligheten att sprida kunskap till sina anhöriga för att få dem att förstå svårigheterna bättre.

Drivkraften är att bidra till det som berör det riktiga livet

Min drivkraft är att bidra till positiv påverkan i samhället, hos människor eller i företag. Jag mår bra av att göra saker som berör det riktiga livet stort som smått. Därför är det kanske inte konstigt att jag älskar mitt nuvarande uppdrag där jag jobbar för en gravidapp som hjälper kvinnor i 79 länder att förstå sin graviditet och min podcast ADHD-Podden som jag startade för att sprida kunskap om ADHD.

Josefins entreprenörsresa

Det bästa med att vara egen är friheten och ansvarstagandet – du har ingen annan än dig själv att skylla. Men det svåraste är väl när man står i ett vägskäl där man behöver bestämma vad man ska lägga sin tid på. Prioriteringar helt enkelt. Det kan också vara svårt att väga mellan vad som ger mest intäkter vs. värde. Men idag har jag förstått att jag drivs mest av bidra med långsiktigt värde än det förstnämnda. 

Samtidigt har det varit tufft att leva på startupintäkter och ändå fortsätta kämpa. Många har uttryckt gällande mitt arbete med ADHD-Podden ”hur kan du jobba så mycket med det när du inte tjänar lika mycket pengar?” Och förvisso är det sanning i att jag inte tjänar stora summor på just det projektet, men jag tänker mer långsiktigt i det jag investerat min tid i än det närmsta året jag har framför mig.

Jag har offrat en del av min 20-årsålder när många av mina vänner drog utomlands och backpackade, men å andra sidan fick jag hitta mig själv på mitt sätt genom att jobba mig framåt. Idag offrar jag väl kanske en hel del av min fritid eftersom jag konsultar på 100%, pluggar och dessutom driver ADHD-Podden så jag antar att mina vänner kan bli frustrerade över när jag säger ”Jag kan inte ses i helgen, jag måste spela in podd/klippa podd eller jobba” men jag försöker att alltid komma ihåg att leva på vägen även om det är svårt ibland. Och när jag väl är med mina vänner försöker jag vara så närvarande jag kan.

Skulle jag göra om min resa skulle jag tro mer på mig själv även i tidig ålder, man kan åstadkomma mer än vad man tror när man är 19 år. 

Josefins tips till företagare/entreprenörer

  • Våga fråga din omgivning, be om hjälp när du behöver och använd ditt nätverk.
  • Våga ta betalt för din tid men ge också gratistid till personer som frågar dig om hjälp!
  • Gör skitjobbet tidigt på morgonen och ägna dig åt det roliga resten av tiden.
  • Många fastnar i förberedelser och i mailträsket. Skippa mailetiketter när mejlen överröses- kör på metoden att bara lämna mejl olästa som du inte har svarat på än.
  • Var tydlig med dem som är omkring dig att du vill lägga din tid på det du gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv