Entreprenörden logo

Sommarinspiration – The Fit

Lisa Lindvall är uppvuxen i Norrland men boende i Stockholm på Kungsholmen sedan 8 år tillbaka. Föräldrarna och två äldre bröder är kvar i Norrland men nära vänner som är som en extra familj befinner sig i Stockholm.

Lisa älskar att upptäcka nya saker och finner intresse i mode, resor, teknik, all typ av kreativt skapande och att umgås med vänner samt familj.

The Fit föds

Jag var framgångsrik IT-försäljare, men då jag gick in i väggen så blev jag tvingad att tänka om gällande min livsstil. Jag kände då att det är nu eller aldrig, sålde min lägenhet och investerade pengarna i min dröm att förena teknik och mode.

The Fit, verksamheten

The Fit är en e-handelsplattform med måttbeställda designerkläder. I webshopen kan du hitta kollektioner av nya designers såväl som enstaka plagg av välkända designers och etablerade märken. Produktsortimentet är brett i olika stilar, men med röd tråd att alla produkter håller en högkvalitet och lever upp till The Fits standard och krav.

The Fit står för innovation och kommer som första aktör i Sverige att digitalisera måttagningen med hjälp av skannerteknik och på så sätt förenkla processen för sina kunder att ange korrekta mått. The Fit kommer även att jobba med en verklighetsförankring och transparens, som saknats inom modebranschen, då deras kunder kommer att kunna använda ett revolutionerande virtuellt provrum anpassat i deras egna mått. The Fit blir första aktör att erbjuda ett fullt sortiment av skräddarsydda kläder även för kvinnor samt att jobba för sunda kroppsideal och ökad självkänsla.

Vår grundläggande idé är att kläder ska formas efter kroppar och aldrig tvärtom. Kläder i snygg design och rätt passform skapar självkänsla – något vi tycker att alla moderna och starka karriärister ska ha tillgång till. Mitt personliga mål som grundare är att vara en bidragande kraft till att stärka kvinnor och unga tjejer!

Kontoret = ibland Sverige ibland Vietnam

Då vår verksamhet är online kan jag jobba över hela världen, den friheten var jätteviktig för mig när jag startade. Just nu fördelas min tid mellan Stockholm, Norrland och Vietnam där vi lagt olika delar av verksamheten.

Lisa – entreprenören

Jag kommer ihåg att jag hade svårt för tituleringen när företaget var nystartat. Nu är det inget jag tänker på, jag antar att jag skulle titulera mig som entreprenör. Främst för att jag har ett företag och en personlighet som handlar om innovation och utveckling, där ingen dag är den andra lik. Att vara nytänkande!

Jag har på senaste tiden, efter att ha rannsakat mig själv, insett att jag drivs av två stora faktorer; att få ge liv till mina idéer och få beröm. Jag har alltid varit kreativ och vet med mig att jag är bättre på att utveckla än att förvalta, vilket gör att jag älskar att jobba med start-ups! Att få beröm insåg jag nog inte hur viktigt jag tyckte det var tills jag slutade med försäljning. Jag hade alltid varit toppsäljare, vunnit priser, slagit rekord och med det följer mycket beröm från både kollegor och chefer. Sedan jag blev egen och ingen berömde mig för alla timmar jag la ner och alla problem jag löste, har jag fått lära mig att berömma mig själv vilket har varit väldigt lärorikt.

Entreprenörsresan

Jag startade The Fit 2016, men jag startade mitt första företag 2009, då som frilansare inom modebranschen. Mina föräldrar är båda egenföretagare och det har alltid varit med i mina framtidsplaner. Jag hade en väldigt framgångsrik karriär inom IT-försäljning och hade en väldigt jag-ska-bara inställning till att starta eget. Ska bara tjäna lite mer pengar, ska bara uppnåt det ena eller andra målet. Tills det helt enkelt var dags.  

Utan tvekan har största utmaningen varit kapital! Som nykomling inom fashiontech krävs ett stort startkapital så det har blivit många investeringsmöten med tillhörande pitch deck och budget. Jag har helt klart fått en djupdykning i företagsekonomi hands-on!  Det jobbigaste under första året har varit, att tvingas lära sig av sina misstag, för herregud vad man gör misstag sitt första år. Under det första året gick all vaken tid till företaget. För att nå sina mål får man vara villig att prioritera företaget över annat och jag tror att det hör till och är någonting som man växer av i slutändan, både som människa och företagare.

Skulle jag göra om den här resan, så hade jag nog tagit in en partner från start, någon att dela bördan med istället för envisas med att göra allt själv, eller ta in dyr konsulthjälp. Det finns ingen mening med att envisas att behålla allt ägande själv.

Vanliga misstag?

Oj, det är nog väldigt stor skillnad beroende på personliga egenskaper och vilken bransch man ger sig in i. Jag tror att många är väldigt naiva i sin budgetering, eller kanske inte gör en budget överhuvudtaget, vilket kan leda till ett underskott av eget kapital eller konkurs innan de ens fått chansen att börja få intäkter.

Varför ska man driva företag?

Baksidan är väl att man själv är ansvarig dygnet runt med allt som rör företaget. Framförallt för  att man lägger ner hjärta och själ i sitt företag, med vetskapen om att man i värsta fall, kan förlora både drömmen och sina pengar som man jobbat så hårt för.

Men det bästa då? Where to begin!? Alla egenföretagare jag känner jobbar mycket mer än de skulle behöva göra som anställda och de flesta kan dessutom inte ta ut lön för mödan första tiden.  Jag tror ändå att de flesta som driver ege, gör det för friheten det ger. Vetskapen om att det är jag själv som bestämmer över mitt liv, mina tider och min ekonomi är obetalbar.

Lisas tips till dig som vill driva företag

Jag tror det viktigaste för kvinnor är att vi slutar se oss som kvinnliga entreprenörer och börjar se oss själva som bara entreprenörer. Jag har länge jobbat med bara män och det var ett välkänt faktum i branschen att en duktig kvinnlig försäljare oftast är bättre än en duktig manlig försäljare, men det var få kvinnor som vågade ta första steget och faktiskt prova. Så jag skulle väl säga TESTA! Och hitta en mentor. Det hjälper ofantligt mycket att ha en mer erfaren individ att träffa minst en gång i månaden, som inte är vän eller familj, för att prata om din affärsidé eller ditt företag. Alla som nån gång fått den hjälpen är oftast villiga att ge tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv