Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Ella Gambia grundare av Hair And Ella

Ella Gambia bor i Solna tillsammans med sina två döttrar på 2 och 3 år. Som person är hon introvert, lugn och driven. Hennes resa började i kusinens frisörsalong och 2014 startade hon sitt första egna företag – som säljer löshår och måttanpassade peruker av hög kvalité. 

Hair And Ella – Löshår och peruker av hög kvalité 

Perukerna syr jag själv på symaskinen och så säljer jag allt genom min webbshop. Mitt företag erbjuder riktigt bra hår men även en massa tips, råd och stöttning. För mig har det alltid varit viktigt att hjälpa andra och det gör jag genom att erbjuda verklighetstrogna peruker och hårförlängningar till folk som har problem med bland annat håravfall. Jag arbetar endast hemifrån, och det trivs jag bra med på grund av bekvämligheten.

Målet med mitt företag är att det ska bli Sveriges största leverantör av högkvalitativt hår. Jag har byggt upp min kundkrets och ett bra rykte om att ha hår som håller väldigt länge. Ett annat mål är att positionera mig som ett brand som är till för personer som vill skämma bort sig själva. De som väljer Hair and Ella är de som inser värdet i produkten. De som vill ha kvalité och som är i en plats i livet där de sätter sig själv först och fokuserar på ”self-care”.

Vad driver dig? 

Att veta att jag har kraften att kunna påverka mitt eget liv utifrån det jag väljer att göra. Jag vill se hur långt jag kan komma, vilken kapacitet jag faktiskt har inom mig. Också att skapa en framtid där mina barn får flera möjligheter är också en av mina drivkrafter. Det är otroligt viktigt för mig att fler som ser ut som mig finns i rum som de kanske inte har tillgång till vanligtvis, det skapar inkludering och representation. Det ska vara givet att alla ska kunna drömma stort och ges möjligheter på lika villkor. 

Ellas entreprenörsresa

2014 arbetade jag extra i min kusins frisörsalong – vid sidan om mina studier i Uppsala. En dag kom det in en ung tjej som sålde hårförlängningar. Min kusin sa då: “Det här skulle du kunna göra!”. Just dessa ord fastnade. Då började jag ägna mina nätter åt att göra research om hår och om att driva eget företag. Medan jag studerade och arbetade på dagarna.

Det finns fyra kvinnor i mitt liv som har inspirerat mig och som fick mig att starta eget företag. Min kusin från salongen sådde fröet i mig. Sedan min mamma som gav mig ett första lån så jag kunde köpa hår – hon trodde verkligen på min idé. Min andra kusin Mam Foon som varit med från starten av min entreprenörsresa. Även min nära vän – Eva Olofsson – som jag bollat otaliga ideér med. Skälet till varför jag tar upp dem är betydelsen av ett stöttande nätverk.

Lärdomar från företagsresan

Jag har så många lärdomar som jag bär med mig. De tre viktigaste:
1. Att ha en genuin passion för det man gör. För då kommer den drivkraft man behöver inifrån, de dagar man inte tycker allt är så kul och är beredd att ge upp.

2. Vikten av att behandla kunder bra och komma ihåg att alla har olika behov. Det är kunderna som kommer få ditt företag att gå framåt. 

3. Vikten av att sträva efter en balans. Det var en period jag bara jobbade, i mitt företag och som anställd. Jag hade drömmar på privat plan men eftersom jag inte gjorde något åt det så förblev livssituationen samma. Jag bestämde mig för att ta en paus i 1 år från sociala medier och bara fokusera på mitt liv och att må bra… och då fick jag den familj jag alltid önskat mig.

Vad skulle du ändra om du fick göra om din entreprenörsresa?

Om jag fick göra om något skulle det vara att våga mer från början. Att ha varit mer allvarlig och tagit större steg mot mitt mål. Jag skulle ha satsat mer, tagit ett företagslån, skaffat ett nätverk med andra i min sits och investerat i mer kunskap kring företagande. Men jag är tacksam för min resa, den har gett mig mycket perspektiv och lärt mig vem jag är som människa.

Mitt entreprenörskap präglar mig mycket som person och plockar fram det bästa ur mig. Jag är den som får bestämma strategier, planera, utföra och tänka fritt i mitt företag. Jag tar in den hjälp jag behöver och kan ägna mig åt det jag gillar mest. Jag blev mamma för 3 år sedan och mitt fokus skiftade – från att ha kunnat lägga hur mycket tid jag ville på mitt företag till att behöva planera in tid och att ibland inte nå mina mål. Jag kan ha dåligt samvete när jag sitter och syr en peruk samtidigt när min yngsta dotter vill att jag ska bära henne. Men det har jag löst bra genom att inrett en lekhörna i mitt arbetsrum och så inkluderar jag barnen i det jag gör.

Vilka är dina bästa tips till andra entreprenörer? 

Ta hjälp av andra att bolla dina idéer med. Va inte rädd för att investera i olika utbildningar och kurser som kan gynna dig. Jag tycker att vi som personer fokuserar mycket på framgången – den är bara toppen av isberget. Gör en djupdykning i dig själv och i olika frågor kring företagande. Ju mer förundersökning, desto större chans ger man sig själv för att kunna lyckas. Gör en SWOT analys på allt och titta utifrån ett objektivt tankesätt och låt inte alltid hjärtat eller känslorna styra.

Och glöm inte:

  • Om du är precis som mig, introvert, tror jag det hjälper att uppmärksamma detta om vid nätverkande. Sätt upp små delmål så du övar bort detta som att delta vid olika mässor.
  • Vid nätverkande: Prata med vänner och familj och se om de har några kontakter. Gå med i facebook grupper, följ konton inom din bransch.
  • Våga tror på din egen förmåga och idé och låt dig inspireras men inte bli avundsjuk på någon annans resa. 
  • Fokusera inte heller på att ”alla gör det jag vill göra”. Det finns en plats för alla på marknaden, du måste tänka ut hur just du kan hjälpa din publik.

This or that med Ella Gambia

Vill du komma i kontakt med Ella?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv