Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Helena Tiborsdotter grundare av Helenas vapenverkstad

Helena är 56 år, har två vuxna döttrar och är unik i sitt slag – Hon är Sveriges enda kvinnliga vapensmed. Hennes jobb hänger ihop med hennes intressen som är vapen, skytte, jakt, hundar, skog och natur. Andra beskriver Helena som envis, noggrann och en problemlösare. En perfekt kombination av personlighetsdrag för en vapensmed.

Helenas vapenverkstad

För 13 år sen startade jag Helenas vapenverkstad. Verkstaden hittar du i skogen utanför Falun, där jag också bor. Hos mig får du hjälp när ditt jaktvapen inte fungerar eller om du behöver hjälp med att anpassa ditt vapen. Jag utbildar även i jägarexamen och håller i kurser och privatlektioner i skytte, vapenvård och anpassning.

Mitt mål är att lösa min kunders vapenproblem alltså att vapnen är säkra och passar skytten bra. I framtiden hoppas jag kunna hålla fler utbildningar och föreläsningar inom mitt område. 

Jag hade varit sjuk en tid och en dag på skjutbanan kände jag “Så här vill jag att fler dagar ska vara!”, jag behövde en förändring! Så jag hittade en utbildning till bössmakare, blev antagen och plötsligt var jag bara på rätt plats. Det var där under utbildningen som idén om en egen verkstad växte fram.

Vilka är dina drivkrafter?

Det som motiverar mig är när jag löser de problem som kunder kommer med. Det kan vara alltifrån vapen som inte fungerar till vapen som inte passar. Jag gillar också att lära mig nya saker, vilket sker nästan varje dag i verkstaden. Sedan gillar jag verkligen att dela med mig av min kunskap – vid exempel jägarexamens utbildningar och skyttekurser.

Hur går man tillväga för att bli vapensmed? 

Utbildningen jag gick är tyvärr nedlagd, i dag går de flesta som lärlingar en tid. Som vapensmed i Dalarna måste vi göra ett skriftligt prov innan vi kan få vårt reparationstillstånd, vill vi dessutom köpa och sälja vapen behöver vi ett vapenhandlartillstånd. Tanken på att skriva provet gjorde att det tog några år innan jag vågade ta steget. En av lärarna från skolan uppmuntrade mig till slut att kontakta polisen och jag fick göra provet muntligt.

Bästa och sämsta med eget företag

Som egenföretagare är jag själv i många beslut, men har även hjälpsamma kollegor, som också har egna verkstäder – tack till er! Men att vara vapensmed är ett hantverksyrke och precis som för annat hantverk är det svårt att få betalt för den tid jobbet egentligen tar. En del kunder tror att jag jobbar alla tider på dygnet och alla dagar på året. När jag är ledig låter jag helt enkelt bli att svara i telefonen. Det bästa är att jag får bestämma arbetstiderna själv och att jag får lösa många problem.

Helenas tips till andra entreprenörer

  1. Kontakta personligen andra företagare, företag och organisationer för att hitta rätt kontakter
  2. Prata om vad du kan och gör, även utanför din profession, för att hitta otippade samarbeten 
  3. Gör inte misstaget och tro att du ska klara och kunna allt själv, be om hjälp när du behöver den!

This or that med Helena Tiborsdotter

Vill du komma i kontakt med Helena?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv